Eörsi Mátyás az SZDSZ új frakcióvezetője

2007.04.13. 9:30

Eörsi Mátyást választották meg az SZDSZ frakcióvezetőjének a párt parlamenti képviselő-csoportjának péntek délelőtti ülésén. Helyettese Gusztos Péter lett. Az elnök választáson alul maradt Fodor Gábor posztjáról továbbra sem született döntés. Fodor [origo]-nak azt mondta: nem zárkózik el a kormányzati szerepvállalás elől, de vannak feltételei.

Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportjának pénteki ülésén megválasztották az új vezetőket: a frakcióvezető - 17-ből 16 igen szavazattal - Eörsi Mátyás lett. Helyettesére, Gusztos Péterre 17-ből 15-en voksoltak igennel. Eörsi és Gusztos mellett más jelölt neve nem merült fel.

Kuncze Gábor korábbi pártelnök április 2-án jelentette be, hogy lemond a frakcióvezetői posztról, és vele együtt távozott helyettese, Pető Iván is. Az SZDSZ-ben már akkor többen úgy vélték, az új elnök, Kóka János bizalmát élvező Eörsi a legesélyesebb a posztra.

Eörsi megválasztása után azt mondta: tisztában van azzal, hogy élete legnagyobb kihívása előtt áll. Kifejtette, hogy a frakció feladata nem változik, továbbra is biztosítani fogják a kormányprogram támogatását. "Látványos és lendületes parlamenti munkára" készül - tette hozzá. Az új frakcióvezetőnek ilyen téren már van tapasztalata, hiszen az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a liberális frakció vezetője.

Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy a megválasztása azt is bizonyítja, hogy az SZDSZ nyitott párt, amely örömmel látja soraiban a fiatalokat. Gusztos Péter 31 éves, korábban a párt ifjúsági tagozatát, az Új Generációt vezette.

Kóka János, az SZDSZ elnöke a választás után azt mondta, hogy a liberális elvek következetes képviseletét és komoly szakmai munkát vár a frakcióvezetőtől és helyettesétől, akiknek minden plenáris ülésen meg kell jeleníteniük a liberális programot. Megfogalmazása szerint következességet vár a politikai vitákban és kompromisszum-készséget a megoldásban.

Fodor ügye függőben

Kóka kitért azon kérdések elől, hogy milyen posztot szánnak a pártban az elnökválasztáson néhány szavazattal alulmaradt Fodor Gáornak. Kóka azt mondta, a frakcióvezető és helyettese megválasztásán túl "semmilyen egyéb személyi döntés nem született". Egy neve elhallgatását kérő SZDSZ-es országgyűlési képviselő csütörtökön azt mondta: biztosnak tűnik, hogy Fodor valamilyen tárcát kapna a kormányban. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a környezetvédelmi tárca lesz.

Fodor Gábor pénteken a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, nem ajánlották fel neki a környezetvédelmi tárcát. Az [origo] érdeklődésére ugyanakkor azt mondta, nem zárkózik el a kormányzati szerepvállalástól, de vannak feltételei. Azt azonban nem árulta el, hogy mik ezek, mert - mint mondta - az udvariatlanság lenne. Csak annyit mondtt, világossá tette a pártelnök számára, hogy mindenképpen részt kíván venni a párt vezetésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK