A vámosoktól hozott rendőrfőkapitányt Gyurcsány

2007.05.29. 12:26

A vám- és pénzügyőrség rendészeti főigazgatóját, Bencze Józsefet jelölte országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az ORFK vezetői posztja a rendőrségi botrányok nyomán üresedett meg. Gyurcsány most azt várja az 53 éves Benczétől, hogy "keményen, határozottan és emberségesen" vezesse a rendőrséget. A főkapitányjelölt a sajtótól türelmet, a rendőröktől fegyelmet kért.

Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) rendészeti főigazgatóját jelölte országos rendőrfőkapitánynak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő ezt kedd délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be.

Fegyelmet kér az új főkapitány

Gyurcsány azt mondta, a döntés előtt egyeztetett Petrétei József távozó és Takács Albert kijelölt rendészeti miniszterrel is. A bejelentéskor a kormányfő közölte, olyan embert kellett találnia, aki képes megerősíteni és helyreállítani az embereknek a rendőrségbe vetett bizalmát. Gyurcsány szerint Bencze sikeresen küzdött a feketegazdaság ellen, és most azt várja tőle, hogy "keményen, határozottan és emberségesen" vezesse a testületet, és "minden tekintetben európai" rendőrséget teremtsen.

"A rendőrség felkészült, tisztességes és elhivatott emberekből áll" - mondta Bencze, hozzátéve, hogy ez még akkor is igaz, ha "néhányan méltatlanná váltak az egyenruha viselésére". A kinevezett főkapitány legfőbb feladatának azt nevezte, hogy "a bűnnel szemben könyörtelen, a polgárokkal tisztelettudó, politikamentes" rendőrséget építsen. Bencze az emberektől és a sajtótól türelmet kért, a rendőröktől pedig nagyobb fegyelmet.

A korrupció olyan, mint az AIDS

"A korrupció olyan, mint az AIDS. Az AIDS az ember immunrendszerét teszi tönkre, a korrupció a társadalom immunrendszerét" - mondta Bencze a Lélegzet című folyóiratnak adott tavalyi interjújában. Ebben többek között azt mondta: a javadalmazást is figyelembe kell venni az állami szervnek a munkatársak kiválasztásánál. Ha alacsonyabb fizetést ígérnek, akkor kisebb körből válogathatnak, és kevésbé támaszthatnak erkölcsi és minőségi követelményeket - mondta az új főkapitány.

Bencze szerint a bizalom megrendülésnek az is lehet az oka, ha a hatóság nem őszinte és nem tájékoztatja rendesen az állampolgárokat. A VPOP parancsnoka az interjúban elmondta: a vám- és pénzügyőrségnek 9 éve van korrupcióellenes stratégiája. Már 1997-ben volt etikai kódexük. Bencze parancsnoksága alatt vezették be például azt, hogy bejelentés nélkül nem lehet nagyobb mennyiségű pénz egy vámügyintézőnél, így nem kell magyarázkodnia egy ellenőrzésnél.

Az 53 éves Bencze a jogi egyetem mellett elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. 1991-től az V. kerületi Rendőrkapitányság kapitányság-vezetője, 1995-ben a Miniszterelnöki Hivatal kormány-főtanácsadója lett. Onnan 1997-ben távozott, amikor a vám-és pénzügyőrség rendészeti főigazgatója lett. Doktori disszertációját a feketegazdaság hazai legalizálásának és visszaszorításának tapasztalatairól írta. Bencze a rendszerváltás előtt, 1982-85 között a Pest megyei Farmos tanácselnöke, 1990-91 között pedig a község polgármestere volt.

A Fidesz szerint kaotikus a kinevezés

"Enyhén szólva is kaotikusnak tűnik a kinevezés" - mondta Lázár János fideszes képviselő, honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, utalva arra, hogy a múlt héten a kormány még úgy nyilatkozott, hogy majd az új miniszter nevezi meg az új főkapitányt. (A Kormányszóvivői Iroda szerint a kormány részéről ilyet senki sem állított. Az iroda állítása szerint félreértelmezték Gál J. Zoltán kabinetfőnök szavait, és ő valójában azt mondta, az igazságügyi és rendészeti miniszter joga jelölni országos rendőrfőkapitányt; arról azonban nem esett szó, hogy ez a miniszterváltás előtt, vagy csak utána várható.)

Lázár emlékeztetett arra, hogy Takács Albert miniszterjelöltet csak szerdán hallgatja meg a bizottság. Lázár az országos rendőrfőkapitány-jelölt személyével kapcsolatban azt mondta, a Fidesz nagy érdeklődéssel várja, milyen szakmai programja van Bencze Józsefnek. Különösen arra várnak választ, milyen elképzelései vannak arról, hogyan fogja tudni távol tartani a pártpolitikát és visszautasítani a konkrét politikai megrendeléseket.

Rendőrbotrányok

A kormányfő Bene László ország rendőrfőkapitányt május 31-i hatállyal mentette fel a beosztásából, valamint kezdeményezte az igazságügyi miniszternél ugyancsak május végétől Gergényi Péter budapesti főkapitány felmentését is. A rendőri vezetők az elmúlt hetekben történt, a rendőrséggel kapcsolatos botrányok miatt kényszerültek távozni.

Kiderült többek közt, hogy a Széna téri túszejtős bankrablás helyszínelése közben egy rendőr lopott el 460 ezer fointot. Borsod megyében tizenhárom rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint egyes autómentéssel foglalkozó vállalkozóknak több megbízást szereztek pénzért, Kisvárdán emberrablással és csempészettel gyanúsítanak rendőröket. És a legsúlyosabb: öt rendőrt azonosított egy huszonegy éves lány, akik közül ketten a gyanú szerint erőszakot követtek el ellene Budapest belvárosában, a többiek pedig bűnsegédek voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK