Enyhítették két zavargásért elítélt férfi büntetését

Vágólapra másolva!
Két év felfüggesztett börtönre enyhítették annak a férfinak a büntetését, aki a tavaly őszi zavargások egyik estéjén egy rendőrautót ütlegelt. A bíróság szerint garázdaságot követett el a férfi, de alkotmányos joga volt, hogy részt vegyen a tüntetéseken. Egy másik, szintén a zavargások miatt elítélt fiatal büntetését is enyhítették. A bíróság szerint a korábbi, elsőfokú tárgyalásokon megsértették az eljárási szabályokat.
Vágólapra másolva!

Géczi Ádám Bélát többek között garázdasággal vádolták, mert a tavaly őszi zavargások idején egy rendőrautót ütlegelt a Rákóczi úton. A Fővárosi Bíróság szerdán jogerősen két év felfüggesztett börtönre enyhítette a korábbi súlyosabb elsőfokú ítéletet.

Az ítéletet kihirdető tanácselnök, Somogyi Gábor szerint a vádlott alkotmányos jogával élt, amikor tavaly szeptember 19-én éjszaka részt vett a Köztársaság téri tüntetésen. A rendőrautó ütlegelésével viszont köztörvényes bűncselekményt követett el - erre a bűncselekményre azonban a korábbi ítéletben pontatlanul szabtak ki büntetést - tette hozzá.

Az először kiszabott büntetést azért is enyhítették, mert a vádlott teljes beismerő vallomást tett, és az okozott kár megtérítésére is tett lépéseket. Emellett büntetlen előéletű, és csak egy alkalommal követte el a garázdaságot.

A Fővárosi Bíróság a döntéssel legnagyobbrészt Géczi Ádám Béla védőjének adott igazat. A férfi ügyvédje, Gaudi Nagy Tamás szerint ugyanis az elsőfokú bíróság súlyosabb büntetést szabott ki, mint amennyi valójában kiszabható lenne. Az ítéletet pedig egy tanú nyilatkozatára alapozta. Gaudi hozzátette: az elsőfokú ítélet prekoncepción alapul, így nem is a konkrét cselekményekért vonták felelősségre a vádlottat, akit randalírozónak tekintettek.

Az ügyész ezzel szemben megalapozottnak tartotta az elsőfokú ítéletet, és azt kérte, a bíróság ne változtasson az ítéleten. "Vagyon elleni bűncselekmény nem lehet politikai tiltakozás legitim eszköze" - indokolta a kérelmet.

Kődobálásért is enyhébb büntetés

A Fővárosi Bíróság szerdán enyhítette Horváth Tamás Zoltán büntetését is, egy két évre felfüggesztett börtönre. A férfit szintén a tavalyi zavargások miatt, hivatalos személy ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszakért ítélték el korábban elsőfokon. Horváth Tamás Zoltán a vád szerint a rendőröket dobálta meg kövekkel a zavargások idején.

A tanács elnöke azzal indokolta az enyhítést, hogy a kövekkel és más tárgyakkal való megdobálás nem alkalmas az élet kioltására. Hozzátette: az elsőfokú ítéletben eljárási szabálysértések történtek. Enyhítő körülménynek számított az is, hogy a vádlott fiatal felnőtt, büntetlen előéletű, és "olyan alkalommal és olyan fiatalemberek követtek el köztörvényes bűncselekményt, akik egy átlagos esetben nem kerülnének bíróság elé".