Gyanúsított lehet a megvert újságíróból

Vágólapra másolva!
Megtagadta a bizonyítási kísérletben való részvételt Kármán Irén. Ügyvédje szerint azért döntöttek így, mert a nyomozóhatóság gyanúsítottat akar csinálni védencéből.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - a rendőrségi honlapon megjelent - közleménye szerint bizonyítási kísérlet lefolytatása vált szükségessé Kármán Irén ügyében. Erre a tanúval és jogi képviselőjével előre egyeztetett időpontban, 2007. szeptember 13-án került volna sor. Az NNI közlése szerint a tanú és képviselője a helyszínen megjelent, de a bizonyítási kísérletben a megvert újságíró nem vett részt.

Pelle Andrea - az újságíró ügyvédje - az MTI-nek elmondta: szerinte a bizonyítási kísérlet semmilyen módon nem szolgálhatja azt a célt, hogy az ismeretlen tetteseket elfogják. (Az NNI egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz életveszélyt okozó testi sértés gyanúja miatt.) Az ügyvéd hozzátette: a tanú vallomását ellenőrizheti a nyomozóhatóság, azonban ennek a bizonyítási kísérletnek az a célja, hogy Kármán Irénből gyanúsítottat csináljanak, így viszont ebben az eljárásban a tanú nem köteles részt venni.

Az NNI közleménye szerint a tanú aktív részvétele ezen a nyomozási cselekményen alapvetően kötelező lett volna, melynek megtagadása szankcióval, rendbírsággal sújtható. Pelle Andrea a rendbírsággal kapcsolatban elmondta: a rendbírság összege első alkalommal 10 és 50 ezer forint között lehet.

Kármán Irén újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - elmondása szerint június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, és összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. Augusztus elején a rendőrség visszavonta a nyomravezetői díjat.

A nyomozást végző NNI július elején sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol elhangzott: a beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta.