Sebeket kapnak az üvöltő tanárok is

Vágólapra másolva!
Kiszolgáltatottságukra, eszköztelenségükre panaszkodtak azok a tanárok, akik a diákokat ért iskolai megszégyenítésekről szóló cikkünkre reagáltak. A tanárok is hurcolnak diákok által okozott mély sebeket, szerintük könyvet lehetne írni az ő sérelmeikről is. Van olyan diák is, aki elismerte, hogy nem sokat törődik az üvöltöző tanárral, legfeljebb kiparodizálja, amikor elfordul.
Vágólapra másolva!

"Engem meg az fog kísérteni életem végéig, amikor egy taknyos kölyök megvádolt azzal, hogy órán belerúgtam. A többi gyerek tanúvallomása mentett meg a meghurcolástól" - ilyen hozzászólás is érkezett a diákokat ért iskolai megszégyenítésekről szóló cikkünkre. A gyerekek sérelmeiről Fekete pedagógia címmel könyvet is írtak, melyből kitűnt, hogy az emlékezőket többnyire nem maga az osztályzat bántotta, hanem a megszégyenítés, a megalázás, a büntetés. Az értékelést viszont nem lehet megkerülni.

A cikkre reagálók egy része az érem másik oldalára világított rá: a gyerekek egyre többet engednek meg magunknak, tiszteletlenek, a tanárok pedig nem tudnak mit kezdeni velük. Szerintük a tanárokat ért sérelmekről is lehetne könyvet összeállítani. "Ha a gyerek leköpi a tanárt, maximum add ide az ellenőrződet? Ha nem akar, ne dolgozzon? És mivel vegye rá a tanár" - kérdezte az egyik hozzászóló.

"Én vagyok kiszolgáltatott helyzetben, és az a diák, aki fejlődni szeretne az órámon. Nincs jogom kiküldeni az őrjöngő kölyköt, a szülő veréssel fenyegetőzik, ha buktatok, és szó szerint verőlegénnyel jön a pótvizsgára a diákom" - panaszolta egy tanár.

"A gyereknek szinte csak jogaik vannak, semmi nem kérhető számon rajtuk. Természetesen most is vannak jól neveltek, aranyosak és tisztelettudók, de sajnos csak a töredékük ilyen. A tanuláshoz való hozzáállásuk igencsak sok kívánnivalót hagy maga után. Nem tudják vagy nem is akarják megérteni, hogy az eredmények eléréséért dolgozni, néha kínlódni is kell" - írta egy másik pedagógus.

A helyzetért néhányan a tanárok képzését okolják, sokszor már túl későn derül ki egy-egy tanárról, hogy alkalmatlan a pályára. Nem mindig tanítják meg a leendő tanárnak, hogyan tartson rendet, illetve, ami működik az elméletben, az nem feltétlenül működik a gyakorlatban. "A friss tanerő odaáll a katedrára, és a diákok megeszik reggelire" - írta az egyik hozzászóló.

Egy 19 éves diák szintén a tanárok pártjára állt: "a büntető feleléseknél mindenki tudja, hogy mik a játékszabályok, aki áthágja, felel, ennyi. Túl sok a diákjog, kevés a fegyelem". Egy 14 éves diák pedig arról írt, hogy van egy olyan testnevelés tanára, aki állandóan üvöltözik, de ezzel ő nem sokat törődik. "Ha üvöltözni akar, üvöltözzön. Azt éri el vele, hogy amint elfordul, kiparodizálom".