Az SZDSZ korainak tartja Gyurcsány népszavazását

2007.10.09. 22:05

Az SZDSZ ügyvivői testülete nem tartja időszerűnek a kormányfő hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését, mert bízik abban, hogy a parlanemti pártok megegyeznek a tisztább közélet megvalósítására tett hétpontos javaslatról.

"Az öt parlamenti pártnak kell megállapodnia, és bízunk abban, hogy ez sikerülni fog. (...) azt gondoljuk, hogy (a kormányfő kezdeményezése) így nem időszerű" - nyilatkozta Horn Gábor, a párt ügyvivője Gyurcsány Ferenc hétfőn tett javaslatáról.

A kormányfő a parlamentben napirend előtt bejelentette: népszavazást kezdeményez a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, mivel annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan.

Horn Gábor közölte: az ügyvivői testület áttekintette a miniszterelnök hétpontos javaslatát, amelyet tartalmában és irányában "helyénvalónak és jónak" tart. Hozzátette: vannak részletkérdések, amelyeknél vannak észrevételeik és javaslataik, ahol szükség van finomításra.

A szabad demokrata politikus azt mondta: az üt a hét pont közül a legfontosabbnak a párt- és kampányfinanszírozást tartja. A kormányfő által javasolt megoldás lényegével egyetértenek, ám ebben az esetben is kell a részletekben finomítani - tette hozzá.

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportja szerdán reggel tekinti át a kormányfő hétpontos javaslatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK