Folytathatja a Toller-ügyet a kifogásolt bíró

Vágólapra másolva!
Hiába indítványozta a védelem a bíró kizárását Toller László balesetének ügyében, a megyei bíróság szerint nincs szó elfogultságról. Az eljárás így jövő év elején tovább folytatódhat.
Vágólapra másolva!

A Tolna Megyei Bíróság szerdán elutasította a vádlott és védője által benyújtott elfogultsági kifogást Toller László közlekedési balesetének büntető ügyében - közölte a bíróság büntető kollégiumának vezetője, Hauszmanné dr.Szőke Rita. A védelem az elsőfokú bíróság bírájának kizárást indítványozta november elején.

Varga Tamás, a vádlott ügyvédje azt kifogásolta, hogy a szakértői kirendelés csak a vád tényállását rögzítette, a vádlotti védekezés tényállását nem. Az eljáró bíró, Farkas László viszont nem látta szükségesnek a szakértői vélemény újbóli kiegészítését, mert mint mondta: a védelemnek volt alkalma kérdéseket intézni a szakértőkhöz. Mivel a megyei bíróság megtagadta a bíró kizárását, a büntetőügy visszakerül a Szekszárdi Városi Bíróság hatáskörébe, ugyanazon bíró elé, a tárgyalás várhatóan 2008 elején folytatódik.

Toller László, Pécs volt polgármestere 2006. június 19-én Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsiját vezető Szőke János társaságában, amikor a szemből érkező, két teherautót előző Mercedes gépkocsival való ütközést próbálták meg elkerülni. Autójuk előbb a jobboldali útpadkára hajtott, majd onnan visszatérve a baloldali útpadka felé sodródott, végül az árokba csapódott. A gépkocsivezető később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett. A Mercedes vezetőjét halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják.