Szonda: Megállt az MSZP mélyrepülése

Vágólapra másolva!
Hónapok után tartó folyamatos csökkenés után az MSZP támogatottsága decemberben nem zuhant tovább - derül ki a Szonda felméréséből. Így is óriási a hátránya azonban a Fideszhez képest, a Tárki szerint a szocialisták mindössze 13 százalékos támogatottsággal bírnak a teljes lakosság körében, míg a legnagyobb ellenzéki párt 36 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Az MSZP támogatottsága, a Szonda felmérése szerint a teljes lakosság körében novemberben esett 16 százalékra, de a csökkenés nem folytatódott decemberben - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amely szerint a Fideszre ugyanebben a körben 34 százaléknyian szavaznának.

A Népszabadság által ismertetett kutatás szerint a bizonytalanság és passzivitás érzése lett úrrá azokon, akik elhagyták a pártot 2007-ben. Az átpártolók nagyjából 150 ezren, az ingadozók körülbelül 700 ezren vannak - írja a lap.

A Tárki felmérése szerint sem csökkent a szocialista tábor novemberhez képest, viszont a teljes népesség körében alacsonyabb támogatottságot mértek, mint a Szonda. A Tárki kutatói arra jutottak, hogy az MSZP-t 13 százalék támogatná, ha most vasárnap lennének a választások.

A Fidesz eközben 36 százalékos támogatottsággal bír, és ez hajszálnyi növekedést is jelent novemberhez képest, amikor még 35 százalékon álltak.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz előnye ugyancsak tetemes a Tárki szerint. A decemberi felmérésből az derül ki, hogy legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága jelenleg 68 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 21 százalék.