Uniós pénzekre pályázik az alvilág

Vágólapra másolva!
Az uniós pénzek felé fordult a magyar alvilág, a maffiózókhoz köthető cégek egyre gyakrabban pályáznak az EU forrásaira - nyilatkozta a Népszabadságnak a maffiaellenes központ nyugdíjazott vezetője. Az ismert bűnszövetkezetek azonban állítólag még nem jutottak ilyen pénzekhez, mert a hatóságok figyelmeztetik a döntéshozókat a sötét múltú pályázókra.
Vágólapra másolva!

A magyar alvilág ma az uniós pénzekre hajt, szinte minden hosszú távon nyereséges befektetésénél feltűnnek az ismert maffiózókhoz köthető cégek, ha arra EU-támogatás is pályázható - állítja a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ nyugdíjazott vezetője. Ferenczi László vezérőrnagy a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, hogy az ilyen pályázatokat sokan pénzmosásra használnák, de akad olyan alvilági személyiség is, aki az EU húsosfazeka mellett akar szakítani bűnözői múltjával.

A maffiaellenes központ korábbi vezetője szerint a hatóságok látókörében lévő bűnszervezeteknek hatalmas jövedelmeik vannak legális vállalkozásokból, amelyeknél csak az "első milliók" eredetét fedi homály. Ilyen vállalkozásokra az uniós pályázatok is kiválóan alkalmasak lehetnek.

Ferenczi ugyanakkor azt mondta, hogy tudomása szerint a hatóságok által nyilvántartott bűnszövetkezetek eddig nem jutottak uniós pénzekhez. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs központ ugyanis minden esetben jelzi a döntéshozóknak, ha az adott pályázaton résztvevő cégek között feltűnnek a maffiózókhoz köthető vállalkozások. A döntéshozók pedig általában komolyan veszik a hatóság jelzéseit - állítja a vezérőrnagy.