Felfüggesztették a fővárosi ügyészségi szóvivőt

Vágólapra másolva!
Hétfőn fegyelmi eljárás lefolytatását rendelte el Varga Gergely ügyészségi szóvivővel szemben Ihász Sándor fővárosi főügyész. Ezzel együtt Vargát felmentették szóvivői pozíciójából. Varga ellen a Deport-´56 nevű szervezet is feljelentést tett a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalnál. Varga a 2006 szeptemberében történt rendőri bántalmazások ügyében indított eljárás tavaly szeptemberi tárgyalása után azt állította: tudja, hogy kik voltak a rendőr tettesek, de nem ők ülnek a vádlottak padján.
Vágólapra másolva!

"A mai napon fegyelmi eljárást rendeltem el az ügyben az eddig a sajtóban megjelent adatok birtokában. Ennek határideje 30 nap. Ezzel együtt Varga Gergelyt felfüggesztettem a szóvivői pozíciójából, de ügyészként tovább dolgozhat" - mondta az [origo]-nak Ihász Sándor fővárosi főügyész. Hozzátette: a történteket mindenképpen tisztázni kell, de amíg nincs több információ a birtokában, érdemben nem tud többet mondani.

Varga Gergely januárban lett a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Első televíziós nyilatkozata során őt több ember felismerte mint azt az férfit, aki tavaly szeptemberben a kőbányai kapitányságon történt rendőri bántalmazások ügyének egyik tárgyalása után többekkel beszélgetve azt állította: rendőr kollégáktól tudja, hogy kik voltak a tettesek, de nem ők ülnek a vádlottak padján. A férfi akkor ügyészként mutatkozott be, de mint mondta, magánemberként volt jelen a tárgyaláson.

Ezen a beszélgetésen jelen volt az Index újságírója is, és az elhangzottakról hangfelvétel is készült, amit az internetes lap közölt. Varga elismerte, hogy jelen volt a tárgyaláson és hogy később többekkel beszélgetett erről, de szerinte bennfenntes információk nem hangzottak el, csupán magánbeszélgetésről volt szó.

Varga Gergely az [origo]-nak megerősítette a fegyelmi eljárás tényét. Hozzátette: csütörtökön a főügyész kérésére már készített egy igazoló jelentést, melyben leírta, mi történt szerinte. "A konkrét ügyben egyelőre nem nyilatkozom" - tette hozzá.

Vasárnap a Deport-56', a Deportálások Tényfeltáró Bizottsága feljelentést tett Varga Gergely ellen mentő körülmény elhallgatása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A szervezet elnöke, Szerdahelyi Szabolcs a büntető törvénykönyv (Btk.) 243. § (1) bekezdésére hivatkozott feljelentésében, mely szerint: "Aki olyan tényt, amelytől a büntetőeljárás alá vont személy felmentése függhet, vele, védőjével vagy a hatósággal nem közöl, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy hétfőn megérkezett hozzájuk a feljelentés. A Központi Nyomozó Főügyészségnek 3 napja van, hogy megvizsgálja azt és döntsön róla. A feljelentést elutasíthatják, elrendelhetik a nyomozást vagy feljelentéskiegészítést rendelhetnek el. Ez esetben további 15 napja van a hatóságoknak, hogy a szükséges iratokat beszerezzék - közölte Fazekas.