Fegyver és SS-gyűrű egy osztrák autósnál

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Egy lő- és egy riasztófegyvert, valamint tiltott önkényuralmi jelképeket találtak a pénzügyőrök egy osztrák férfi autójában a hegyeshalmi határtól nem messze, egy közúti ellenőrzés során, még péntek este - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szombaton az MTI-vel.

Az autóból előkerült egy aktatáska is, amelyben német birodalmi címerrel ellátott munkakönyvek, étkezési jegyek, SS-gyűrűk, illetve -névjegytartók kerültek elő, továbbá egy olyan emlékérem, amelyet Adolf Hitler születésnapján adtak ki 1945-ben.

A pénzügyőrök lefoglalták a fegyvereket és a tiltott önkényuralmi jelképeket, a férfi ellen pedig eljárást indítottak lőfegyverrel és lőszerrel valóvisszaélés, valamint önkényuralmi jelkép használata alapos gyanújával - áll a VPOP közleményében.

A férfit előállították a mosonmagyaróvári rendőrkapitányságra - közölte Kocsis Tünde alezredes. Meghallgatásakor kiderült, hogy a Rábaközben, Csorna környékén van egy ingatlana. Az ott tartott házkutatás során egy sörétes puska és közel 700 különféle lőszer került elő.

A férfi elmondása szerint magyarországi bolhapiacokon vásárolta ezeket a tárgyakat azzal a céllal, hogy külföldre viszi őket. Az 58 éves osztrák férfit őrizetbe vették és előzetes letartóztatására előterjesztést tesznek - mondta a Győr megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A megtalált tárgyakat fegyverszakértő és muzeológus szakember bevonásával vizsgálják - tette hozzá Kocsis Tünde.