Egy napja vizsgálják a használtbusz-tendert

Vágólapra másolva!
Bár a főváros már másfél hete határozott arról, hogy vizsgálatot kell indítani a BKV használtbusz-tenderével kapcsolatban, a felügyelőbizottság csak szerdán kezdte el a vizsgálatot. Ekkor zárult le ugyanis a tender, amelyre csak egy jelentkező volt. A Heti Válasz információi szerint a BKV vezérigazgatójának fia kapcsolatban állt a céggel, ezért vizsgálják a pályázatot, az összeférhetetlenséget, de a BKV ezzel kapcsolatos kommunikációját is.
Vágólapra másolva!

Várhatóan legkorábban a jövő hét végén lesz eredménye annak a vizsgálatnak, amely a BKV használtbusz-tenderével kapcsolatban indult. Bár a főváros már múlt héten döntött a vizsgálat elindításáról, a kérdéses tender csak egy napja zárult le hivatalosan, addig nem indulhatott a vizsgálat - magyarázta az [origo]-nak Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának elnöke.

Székely a vizsgálatra csütörtökön kérte fel a második szakértőt. Az ellenőrzésben összesen három, a BKV-hez és a fővároshoz nem kötődő ember vesz majd részt, amely a jövő hét végén, vagy a következő hét elején zárulhat le.

Egy szakértő a közbeszerzés szabályosságát vizsgálja majd - a pályázatra csak egy jelentkező volt -, egy jogász pedig az összeférhetetlenséget - az ügybe ugyanis a BKV-vezérigazgató, Antal Attila fia is belekeveredett. A harmadik szakértő egy kommunikációs szakember, neki azt kell vizsgálnia, megfelelően kommunikálta-e a BKV a botrány kirobbanása után álláspontját.

Elsőként a Heti Válasz című lap számolt be arról, hogy a BKV vezérigazgatójának fia kapcsolatban állt az egyetlen pályázatot benyújtó céggel, az Alfa Busszal. Ezt az információt tagadta a közlekedési vállalat, és Antal Attila is, aki azt mondta: fia egy olyan cégnél dolgozott, amelyik alvállalkozója a tenderen pályázatot benyújtó cégnek.

Székely Gábor nem árulta el a felkért szakértők nevét, csak annyit mondott: a munkamódszert rájuk bízták, szabadon meghallgathatják a közlekedési vállalat vezetőit, az Alfa busz illetékesét, vagy akár Antal Attila fiát is.