Gyurcsány megállapodott Medvegyevvel a Déli áramlatról

Vágólapra másolva!
Csütörtökön megállapodást ír alá Moszkvában a magyar kormány a Déli áramlat nevű gázvezeték hazai szakaszának megépítéséről. Az ellenzék szerint ez ellehetetleníti az EU által támogatott vezetéket.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány a Déli áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn Budapesten. A kormányfő ezt megelőzően tárgyalt Dmitrij Medvegyevvel, az Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettesével.

Még a megállapodás bejelentése előtt Németh Zsolt fideszes politikus azt mondta, hogy pénzügyileg ellehetetleníti a Nabucco-projektet a Déli áramlat, az Oroszországból induló gázvezeték ráadásul növeli Magyarország egyoldalú függőségét.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy reagált erre: Németh előre kihirdette az ítéletet, miközben a tárgyalás még be sem fejeződött. Mint mondta, a kormány álláspontja szerint fontos, hogy az energiapolitika területén diverzifikálják az energiaforrásokat és az elérési útvonalakat.

A szocialista politikus közölte, nem igaz az az állítás, hogy az egyik terv ellehetetleníti a másikat. A kormány elsődleges célja szerinte az energiabiztonság, és ehhez próbál megfelelő megoldásokat találni - hangoztatta Mesterházy.