Pénzhiány miatt csúszhatnak a műtétek Pécsett

Vágólapra másolva!
Elmaradt nemrég egy idős nő térdműtétje, mert a pécsi ortopédiai klinika kimerítette az arra a hónapra szóló költségkeretét. A hozzátartozók értetlenkednek, a klinikaigazgató szerint viszont természetes, hogy a nem sürgős műtéteket elhalasztják, ha elfogy a pénz.
Vágólapra másolva!

A műtét napján közölték egy 78 éves asszonnyal a pécsi ortopédiai klinikán, hogy elmarad a tervezett térdműtétje, mert a beavatkozás túl drága, és a klinika kimerítette a havi költségkeretét. A hozzátartozók arról panaszkodtak a Dunántúli Naplónak, hogy az idős nőnek komoly fájdalmai vannak, és csak a térdprotézis beültetése segíthet rajta.

Kollár Lajos klinikai főigazgató szerint a nem sürgős műtétek elhalasztása országszerte bevett gyakorlat, ha egy intézmény kimeríti az ahavi költségkeretét. Az [origo]-nak elmondta: márciusban azért kellett néhány műtétet elhalasztaniuk, mert a kincstári biztos által elrendelt szigorúbb keretgazdálkodás miatt ebben a hónapban kevesebb pénzből gazdálkodtak.

"Nem maradnak el tömegével a műtétek, csupán egy-két műtétet kellett elhalasztani. Az ortopédiai klinika plusz keretet kapott, amit júniusig kell visszafizetnie. Normális, védhető döntés született" - közölte Kollár. Hozzátette: a térdműtétek esetében nem túl hosszú a várólista, körülbelül 3 és fél hónapot kell várni a beavatkozásra, miközben az érintett nő hat hétre kapott időpontot. "Nyugaton 5-6-szor többet kell várni" - jegyezte meg a főigazgató. Hozzátette: hivatalos panasz nem is érkezett a beteg vagy a családja részéről.

Kollár közölte azt is, hogy a sürgős beavatkozások sosem maradnak el, de az előfordulhat, hogy a hónap utolsó két hetében nem sürgős beavatkozásokat későbbre tesznek.