Korai eredményt és tüntetéseket ígérnek vasárnapra

Vágólapra másolva!
Három tüntetést jelentettek be a fővárosban a népszavazás estéjére, az egyiket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök házához. A pártok külön-külön rendezvényen várják majd a voksolás eredményeit, amelyek a választási iroda tervei szerint már 21 órára kilencven százalék feletti feldolgozottságon alapulnak majd. Az [origo] percről-percre követi majd az eseményeket!
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel 6 órától nyitnak a szavazóhelységek, a választópolgárok este 19 óráig nyilváníthatják ki véleményüket a népszavazás három kérdéséről. "Mindenki vigye magával érvényes személyi igazolványát, vagy az útlevelét, valamint a kártya alapú jogosítvány is elfogadható azonosítóként, de mindenképpen kell a lakcímkártya is" - figyelmeztetett az Országos Választási Iroda (OVI). Hozzátették, a népszavazási értesítőt nem kötelező magunkkal vinni, de hasznos, mert ezen szerepel a névjegyzéki sorszám, így ez megkönnyíti a szavazatszámláló bizottság dolgát.

Miután hétkor bezárnak a szavazóhelyiségek, nekilátnak a leadott szavazatok összeszámolásának, amit - az OVI munkatársa szerint - nagyban megkönnyít majd, hogy három különféle színű szavazólapon történik a voksolás. Így, terveik szerint már 21 órára magas, 90 százalék feletti feldolgozottság mellett tudnak eredményeket közölni. A külképviseletekről érkező voksok rögzítése után csak március 14-én lesz hivatalos végeredmény.

Fő szabály szerint a külképviseleteken is a magyarországi szavazás napján tartják a voksolást, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen található külképviseleteken egy nappal korábban, 2008. március 8-án lesz a szavazás, szintén helyi idő szerint 6 és 19 óra között.

Több mint 25 százalék

A törvények értelmében nincsen részvételi minimum - tehát nem lehet a voksolók száma alapján érvényes vagy érvénytelen szavazásról beszélni, mint az alkotmány 1997-módosítása előtt. A népszavazás eredményessége annak alapján dől el, hogy az adott kérdésre ugyanúgy válaszolt-e az összes választópolgár több mint egynegyede. Az alkotmány értelmében az "ügydöntő országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott."

Ha eredményes a népszavazás, akkor a választók döntése három évig kötelezi a törvényhozókat, ha nem gyűlik össze elég igen vagy nem szavazat, akkor a döntés joga visszaszáll az Országgyűlésre.

Eredményvárás és tüntetés

Az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz rendez a választás estéjén saját programot, ahol az eredményekre várnak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint három rendezvény lesz, amelyek a népszavazáshoz köthetők: Lanczner Ferdinánd - a tavalyi Kossuth téri tüntetéssorozat Satu néven ismertté vált egyik főszervezője - a II. kerület Szemlőhegy utcába jelentett be demonstrációt. Ebben az utcában van Gyurcsány Ferenc miniszterelnök háza. Hét órától a Rendszerváltó Fórum az Alkotmány utca torkolatában tarja rendezvényét, amelyre terveik szerint 1000 résztvevőt várnak, míg a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. és szimpatizánsaik a közeli Vértanúk terén gyülekeznek.

Útlezárások a népszavazás hétvégéjén

A fővárosban több helyen is útlezárások és forgalmi változások lesznek, elsősorban a belvárosban, a Kossuth tér, a Roosevelt tér környékén, valamint a IX. kerületben. Ezek közül néhány változás már pénteken életbe lép, így már mától tilos autóval megállni az V. kerületi Zrínyi utcában a Roosevelt tér és a Nádor utca között, valamint a Nádor utcának a Mérleg utca és a Zrínyi utca közé eső szakaszán.

Vasárnap az V. kerületi Zrínyi utcát a Roosevelt tér és a Nádor utca között kordonnal zárják le - a rendőrség tájékoztatása szerint. A Kossuth téren körben és a Vértanúk terén, illetve az Alkotmány utcában a rendőrségi járművek és a közvetítő kocsik kivételével vasárnap nem lehet majd autóval megállni.