Megszüntetné a 18 éves tankötelezettségi kort a PDSZ

Vágólapra másolva!
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak: a szakképző iskolák esetében szüntessék meg a 18 éves korig tartó tankötelezettséget. A szakszervezet javaslata szerint csak addig kelljen iskolába járni valakinek, amíg az első szakképesítését meg nem szerzi. A PDSZ szerint erre azért van szükség, mert a szakképzőkben van a legtöbb erőszakos eset.
Vágólapra másolva!

"Ne kényszerítsék feleslegesen a diákokat az iskolapadba, ha már van egy szakképesítésük" - indokolta a javaslatot az [origo]-nak Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A PDSZ ugyanis úgy látja, a legtöbb iskolán belüli erőszakos cselekmény - diák-diák, tanár-diák vagy szülő-tanár között - a szakképző iskolákban történik. A szakszervezet ezért a tankötelezettséget nem korhatárhoz, hanem az első szakképesítés megszerzéséhez kötné.

Ez az egyik javaslat, amivel a PDSZ hamarosan az oktatási tárcához fordul a közoktatási törvény módosítását javasolva a szakszervezet akciótervének részeként. Másik javaslatuk, az erszakos diákot átmenetileg - egy megfelelő vizsgálatot követően - ki lehessen tiltani az iskolából, vagyis magántanuló legyen akár a tanév végéig, akár addig, amíg más iskola be nem fogadja. "Tudatosulnia kell a gyerekben, hogy amit tett, az tűrhetetlen. Ha örökre kitiltjuk, akkor később nem lesz esélye az integrációra, viszont a közösséget is védeni kell" - mondta Kerpen.

A PDSZ a törvénymódosítás mellett egy újfajta képzés bevezetését is javasolja: itt szülők, diákok, pedagógusok, iskolafenntartók együtt tanulhatnának konfliktuskezelési technikákat.

A szakszervezet a minisztériumnak várhatóan két héten belül megküldi javaslatait. Közben a tárcánál is dolgozik egy az iskolai erőszak vizsgálatára felállított bizottság. Ezt azonban Kerpen bírálta amiatt, hogy a tárcától semmilyen elképzelés nem jutott eddig nyilvánosságra.

Az [origo] megkereste az oktatási tárcát azzal a kérdéssel, támogatják-e a PDSZ javaslatait, illetve egyetértenek-e a szakszervezet megállapításával, miszerint a szakképző iskolákban történik a legtöbb erőszakos cselekmény. Egyelőre azonban még nem érkezett válasz.