Egy fővárosi MSZP-snek belefér a BKV-vezér 60 milliója

Vágólapra másolva!
Nem sokallja az Antal Attila BKV-vezérnek - közös megegyezéses távozás esetén - járó több tízmilliós végkielégítést a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke. Somlyódy Csaba szerint ez csak töredéke annak, amit más nagy cégek menedzserei kapnak hasonló helyzetben. Ha pedig perelne, az akár 100 millióba is kerülhetne - vetette fel a szocialista politikus.
Vágólapra másolva!

Nem tartja kirívóan magasnak Somlyódy Csaba, a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke azt a több tízmillió forintos végkielégítést, ami közös megegyezéssel való távozása esetén megilletné Antal Attila BKV-vezérigazgatót. Erről a szocialista politikus kedden nyilatkozott az MTI-nek. Az elnök összehasonlításképpen arról beszélt: az MVM távozó vezérigazgatójához képest töredékét kapná végkielégítésként a BKV-vezérigazgató.

Csakúgy, mint Aba Botond távozásakor, gyakorlatilag most is utólag szembesültek a cégtulajdonos önkormányzat döntéshozói azzal, hogy a menedzserszerződése alapján milyen nagyságrendű összeg illeti meg a vezérigazgatót távozása esetén - tette hozzá Somlyódy. Antal Attila érvényes munkaszerződése szerint közös megegyezéses távozásakor a száznapos felmondási időre 13 millió forint, valamint 14 havi végkielégítés illeti meg, ami 35 millió forint körüli összeg. Ehhez hozzájön még a tavalyi év után járó 12 milliós prémiuma is. Somlyódy Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy Aba Botonddal ellentétben, Antal szerződésében nem szerepel az, hogy távozásakor titoktartás miatt 10 millió forint jár neki.

Somlyódy szerint, ha a főváros menesztené a vezérigazgatót és a munkaügyi perben nem tudná megvédeni álláspontját, akár 100 millió forintot is kaphatna az egy-két évig is elhúzódó eljárás végén az egyoldalúan felmentett cégvezető. Ugyanakkor Antal továbbra is vezérigazgatóként, vagy akár tanácsadóként is dolgozhatna a cégnél - tette hozzá.

Antal Attilát 2006 decemberében Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes személyes javaslatára, pályázat nélkül nevezte ki kormánypárti és ellenzéki szavazatokkal a BKV vezérigazgatójának a Fővárosi Közgyűlés. Antal Attila március 9-én egészségügyi problémáira hivatkozva közös megegyezéssel szeretne távozni posztjáról.