Dulakodásig fajult az esztergomi jegyző vitája

Vágólapra másolva!
Biztonsági őrök próbálták meg kituszkolni az ülésteremből Esztergom volt jegyzőjét, aki egy napirendi ponthoz akart hozzászólni. Csomor Sándort 2005-ben bocsátották el, a jogerős bírósági döntés szerint jogtalanul. Az önkormányzat ennek ellenére sem hajlandó őt visszavenni, ezért azt tervezi, karhatalommal jut be hivatalába.
Vágólapra másolva!

Dulakodás alakult ki Csomor Sándor volt jegyző és két biztonsági őr között az esztergomi képviselő-testület ülésén csütörtök éjszaka, amikor a két és fél éve elbocsátott jegyző kiosztotta a bíróság másodfokú végzését, miszerint az önkormányzat köteles visszavenni az állásába, valamint törvényességi észrevételt tett a tárgyalt napirendi ponthoz - erről az érintett beszélt pénteken az MTI-nek.

A volt jegyzőt 2005-ben fegyelmivel mozdították el posztjáról, állítása szerint azért, mert a városi fürdő építése során nem írt alá törvénytelennek tűnő dokumentumokat. A munkaügyi bíróság 2007 márciusában visszahelyezte pozíciójába, de az önkormányzat nem hajtotta végre a jogerős ítéletet. Ezért a bíróság kétszer is bírsággal sújtotta az önkormányzatot, Csomor pedig azt tervezi, karhatalom segítségével jut vissza hivatalába.

Csomor - elmondása szerint - háromszor próbált meg szót kérni, mindhárom alkalommal a biztonsági őr fojtotta belé a szót. Másodszor a polgármester megfenyegette, hogy legközelebb kivezetteti az ülésről, majd következő felszólalási kísérleténél két őr rángatni kezdte. A televíziós kamerák előtt történt incidens közben egyik képviselő sem lépett közbe, az őröket végül a polgármester rendelte vissza,

A volt jegyző ahhoz az előterjesztéshez tett volna törvényességi észrevételt, melyben a képviselők végül elfogadták, hogy a város öt év alatt 1,4 milliárd forintért megvásárol egy mélygarázst attól a vállalkozótól, akinek korábban ugyanazt a telket szállodaépítésre értékesítették 213 millió forintért.

Az incidenst követően az ülésen felolvastak egy állásfoglalást, melyet a városháza 13 vezető köztisztviselője írt alá. Ebben leszögezik; "A jelenlegi helyzetben nem látjuk annak esélyét, hogy Csomor Sándor munkába állása esetén a hivatal működőképessége megtartható lenne. Mindenki számára világos, hogy az önkormányzati törvényben megtestesülő jogalkotói szándék a polgármester, a képviselő-testület és a jegyző együttműködésére vonatkozóan, jelen körülmények között nem biztosítható."