Még a tévéelnök jelölésig sem jutott el a kuratórium

Vágólapra másolva!
Még a tévéelnök-jelölésig sem jutott el az MTV kurátóriumának elnöksége, mivel a testület szabad demokrata, és  szocialista delegáltjai is távol maradtak a pénteki tanácskozástól. Azt sérelmezik, hogy a Fidesz-, illetve KDNP-delegált tagok már előzetesen nyilvánosságra hozták, kit támogatnak a voksoláson, pedig a jelölés titkos. Pénteken három hónap alatt másodszor próbáltak volna tévéelnököt választani.
Vágólapra másolva!

Meg sem kezdte a tévéelnök-jelölést pénteken a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, miután előző nap a testület szabad demokrata, most pedig szocialista delegáltjai jelentették be, hogy távol maradnak a tanácskozástól. Egyikük, Czeglédi László elnök többek között azzal indokolta döntésüket, hogy négy Fidesz-, illetve KDNP-delegált tag annak ellenére hozta előzetesen nyilvánosságra, kit támogatnak a voksoláson, hogy a jelölés titkos. Így kérdésesnek nevezte, hogy komoly-e ellenzéki kurátortársaik elnökválasztási szándéka.

Már korábban az MTI birtokába jutott egy levél, amelyben a kuratóriumi elnökség két, SZDSZ által delegált tagja jelzi, hogy nem vesz részt a péntek délelőtti tévéelnök-jelölő tanácskozáson. Kozák Márton és Rajk László is azért döntött így, mert egyik, a Fidesz által delegált tagtársuk szerdán nyilvánosságra hozta, ki mellé állnak a Fidesz és a KDNP által jelölt tagok. "Kollégáink eljárása erős kétségeket ébresztett bennünk abban a tekintetben, hogy a jelen körülmények között lehetséges-e eredményes munkát végezni" - olvasható az SZDSZ-es delegáltak távollétüket kimentő levelében.

Azt is sérelmezik, hogy a szerdai informális találkozón a nyilatkozó elnökségi tag "egy szóval sem tájékoztatta kollégáit arról, amit az MTI-nek korábban mondott". Szerintük a történtek azt bizonyítják, hogy szó sem volt érdemi párbeszédről. Mint írják, a fideszes és KDNP-s delegáltak március elején nem közölték a nyilvánossággal, hogy az akkori tévéelnök-választáson egyik jelöltre sem fognak szavazni.

Maximális nyilvánosság miatt beszéltek előre

"A tévékuratóriumban továbbra is működő szocialista-szabad demokrata koalíció meghiúsította az elnökjelölést" - így minősítette a történteket Szabó László, a kuratóriumi elnökség egyik, a Fidesz által delegált tagja, aki hozzátette: kezdeményezik, hogy a 11 órakor kezdődő nagykuratóriumi ülés nyilvános legyen.

A médiatörvény értelmében, ha a kuratóriumi elnökség határidőre nem tud, vagy nem akar újabb pályázatot kiírni a közmédium vezetői tisztségére, az a testület feloszlását jelenti. Noha rendszeresen csak második-harmadik-negyedik nekifutásra sikerül az elnökválasztás, eddig csak egyetlen alkalommal fordult elő, hogy valamelyik testület bedöntötte volna magát.

A Fidesz és a KDNP delegáltjai nevében Szabó László fideszes kurátor szerdán jelentette be, hogy Havasi Jánost támogatják a pénteki tévéelnök-választáson, amit azzal indokoltak, hogy a hat, igen magas színvonalú pályázat közül Havasiéban látták legjobban érvényesülni a kulturális sokszínűség és a közszolgálatiság szempontjait. Arra a kérdésre, hogy miért tették közzé döntésüket két nappal az elnökválasztás előtt, a fideszes delegált azt mondta: "az MTV és a közalapítvány ügyeiben is mindig a maximális nyilvánosság pártján álltunk".