Megszavazta a kormányátalakítást az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Meggyőzte Gyurcsány Ferenc az SZDSZ frakcióját, hogy nem kerül majd többe az új kormányzati struktúra, ezért a szabad demokraták megszavazták a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását. A kisebbségben kormányzó szocialistáknak - ha minden képviselő jelen van - minden szavazáshoz hat képviselőt kell megnyerniük az ellenzék soraiból.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden szavazott a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényről, amelyet 200 igen szavazattal fogadtak el, 142 nem ellenében. Igennel szavazott 18 SZDSZ-es képviselő, az önkormányzati miniszternek jelölt Gyenesei István, és a Fidesz-frakcióból kilépett Lengyel Zoltán is. Korábban Horn Gábor, a szabad demokraták ügyvivője azt mondta, a párt nem ért egyet a kormányátalakítás tartalmával, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől egyértelmű ígéretet kaptak arra, hogy az eddiginél nem kerül többe a kormány működése.

Fidesz: százmilliós pluszkiadás

A Fidesz szerint 100 millió forint pluszkiadást jelent egy év alatt a kormányátalakítás - mondta Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy az Országgyűlés elfogadta az új kormányszerkezetet tartalmazó törvényjavaslatot. Gyurcsány Ferencnek semmi sem drága hatalma megtartása érdekében - értékelte a döntést a politikus.

Mint mondta, a kormányátalakítás egy évre számítva 100 millió forint pluszkiadással terheli az adófizetőket. Ebből 24 milliót jelent a leköszönő miniszterek és államtitkárok végkielégítése, 40 millióba kerül a két új miniszter és egy új államtitkár fizetése, a fennmaradó összeget pedig a gépkocsik, titkárságok, kabinetek és egyéb járulékos költségek teszik ki - közölte Balsai.

A kormányszóvivő szerint azonban az új kormányzati struktúra nem kerül többe, mint a korábbi. Budai Bernadett szerint az új minisztériumi struktúra nem jár a tárcák létszámának bővítésével, újabb költségvetési források, vagy új ingatlanok igényével, ugyanis a felelősségi körök újraosztásával, a jelenleg működő tárcák intézményi, illetve költségvetési bázisán jön létre. Budai hozzátette: az átalakítás miatt nem lesz több a minisztériumokban dolgozó köztisztviselők száma sem.

Hat átszavazó elég

Gyurcsány április 28-án jelentette be kormányátalakítási szándékát. Az új struktúrában létrejön egy fejlesztési csúcsminisztérium (hivatalos nevén Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium), amelynek élén az eddigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon áll. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium néven tovább létező gazdasági tárca munkája az infrastruktúra kérdéseire korlátozódik, illetve önállósodik az Önkormányzati Minisztérium.

Mivel a szocialisták április 30. óta kisebbségben kormányoznak, a kormányfőnek meg kellett nyernie az SZDSZ támogatását is. Ezért kedd reggel részt vett a szabad demokraták frakcióülésén. Az ülés után Gyurcsány újságíróknak csak annyit mondott: az SZDSZ dönteni fog, hogy miként, majd látni fogják a parlamenti ülésen. Korábban több napilapban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint az SZDSZ megosztott a kérdésben.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökévé választott Pálinkás József lemondása miatt jelenleg 385 képviselője van a parlamentnek, tehát a többséghez 193 szavazat kell. Az MSZP-nek 190 mandátuma van, de két képviselő (Horn Gyula és Toller László) nem gyakorolhatja jogait, és még ketten hiányoznak tartósan betegség miatt. Ha tehát minden képviselő jelen van az ülésteremben, a szocialistáknak 186 szavazatuk van, a többséghez tehát - teltház esetén - legalább 6 szavazatot kell kapniuk az ellenzéki pártoktól. Viszont Gyenesei István önkormányzati miniszterré előlépő független képviselő voksa szinte biztos, úgyhogy elég lehet 5 szavazat is.