Rossz jegyek miatti szökéstól óv a BRFK

Vágólapra másolva!
A rossz bizonyítvány miatti szökés, az utcai rablások és a kábítószer veszélyére figyelmezteti a szülőket a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyári tanácsgyűjteménye. Az iskolai szünet idején nem elég reggelente pénzt nyomni a gyerek kezébe, figyelni kell a szokásait, munkaidő alatt is tartani vele a kapcsolatot, és a játszótér biztonságosságát sem árt leellenőrizni - olvasható a rendőrség honlapján.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tanácsokat tett közzé a honlapján a szülők számára arról, mire kell különösen figyelni a nyári iskolai szünet idején. A rendőrség szerint a vakáció alatt felügyelet nélkül maradt gyerekekre nagy veszélyt jelent a csavargás, a bandázás. Részben azért, mert az elkóborolt gyerek áldozattá válhat - kirabolhatják, meglophatják -, másrészt a társak nyomására maga is bűncselekményt követhet el: rongálást, garázdaságot, lopásokat.

"Nagyon fontos, hogy a kiskamaszok számunkra néha teljesen jelentéktelen problémáit meghallgassuk, velük kapcsolatban megértők legyünk! Magyarázzuk el mindig, hogy mit miért teszünk, javaslatait, felvetéseit vegyük figyelembe!" - javasolja a BRFK. A rendőrség szerint ahelyett, hogy munkába indulás előtt pénzt adnának a gyereknek a szülők, inkább készítsenek vele közösen programtervezetet a nyárra.

A rendőrség azt tanácsolja: munkaidőben is tartsák a kapcsolatot a gyerekekkel a szülők, például minden nap megadott időben telefonáljanak, vagy beszéljék meg a szomszédokkal, hogy felváltva vigyáznak a vakációzókra. A BRFK szerint visszatérő jelenség, hogy a rossz bizonyítványukat titkoló gyerekek félelmükben elcsavarognak. Ezért arra biztatja a rendőrég a szülőket, hogy már előre vegyék fel a kapcsolatot az iskolával, és tájékozódjanak a gyerekük tanulmányi eredményéről.

A BRFK szerint meg kell tanítani a gyerekeknek azt is, hogyan vigyázzanak az értékeikre: ne viseljék drága telefonjukat, zenelejátszójukat jól láthatóan, kerüljék el a gyanús csoportokat az utcán, és ha el akarják venni tőlük a holmijukat, csapjanak zajt.

A tanácsgyűjtemény kitér a vízpart jelentette veszélyekre is: fürdeni csak kijelölt helyen szabad és akkor is csak felnőtt kíséretében. A rendőrség szerint érdemes ellenőrizni azt is, biztonságosak-e az építmények, eszközök a lakóházban, a kertben, a közeli játszótéren.