Verekedős magyar biztonságiakra dühösek az osztrákok

Vágólapra másolva!
Zokniba tett biliárdgolyóval ütötték az embereket a magyar biztonsági őrök az UEFA Kupa szombati selejtező mérkőzésén Budapesten - állítják az osztrák szurkolókat kísérő biztonságiak. Az  [origo] egyik videofelvételén feltehetően viperával hadonászik egy biztonsági. A BRFK még elemzi az eseményekről készült felvételeket. A Sturm Graz és a Honvéd mérkőzése előtt és alatt kitört verekedések során a rendőrség három osztrák vendégszurkolót állított elő; kilenc drukker kórházba került. A meccsen a Honvád vesztett.
Vágólapra másolva!

Erőszakos magyar biztonságiakra és rendőrökre panaszkodnak a szombat esti Honvéd-meccs osztrák vendégszurkolóinak kísérői. Zokniba töltött biliárdgolyókkal ütötték az embereket a magyar biztonságiak, akiknél kés is volt - állítják a Sturm Graz labdarúgócsapat drukkereit kísérő biztonságiak. A hatfős osztrák különítmény képviseletében nyilatkozó Robert Rieger azt mondta, hogy sokéves tapasztalata során még nem látott olyan viselkedést a magyar biztonságiak és rendőrök részéről, mint a Bozsik Stadionban.

Az egyik osztrák kísérő szerint amikor kollégája fel akart segíteni egy földön fekvő Sturm-szurkolót, egy magyar rendőr gázsprével lefújta. Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese a gázsprézésről az MTI-nek azt modta, a történtekről videófelvételek készültek; ezek többségének megtekintése alapján az eset "így nem történt meg". Szerinte a rendőrök szándékosan és célzottan nem fújtak a kísérőre gázsprével, de a könnygáz a rendbontás környékén természetesen mindenkit elért.

A hazai biztonsági őrök fellépése során ugyanakkor, ahogy az [origo] egyik felvételén is látható, előkerült egy feltehetően vipera - tompa végű teleszkópos acélbot - is. A videón egy narancssárga mellényes biztonsági őr hadonászik az eszközzel:

Unger Pál az [origo]-nak ezzel kapcsolatban azt mondta, kollégái folyamatosan értékelik a mérkőzésen történtekről készült felvételeket, és ha akár a rendőrök, akár a biztosági őrök részéről bűncselekményre utaló magatartást észlelnek, hivatalból eljárást indítanak.

George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa a TV2-nek azt mondta, az osztrák szurkolók kezdték a balhét petárdákkal. A tulajdonos közölte, soha nem engedne biztonsági embert viperával fellépni, "ha volt ilyen, az többé nem dolgozhat a stadionban" - idézte a TV2 Tények hírműsora.

A stadionban azt követően tört ki verekedés, hogy osztrák szurkolók pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára, és a biztonsági szolgálat munkatársai megpróbálták a dobálókat kiemelni a tömegből. A szurkolók székeket téptek ki a helyükről, és ezzel támadtak a biztonsági emberekre. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint 200 széket rongáltak meg. A tömegverekedésnek végül a rendőrség és a biztonsági szolgálat munkatársai közös erővel vetettek véget.

Három előállított osztrák

A szurkolók már a meccs előtt is összebalhéztak: az osztrákokat a belvárosi Vörösmarty téren magyar drukkerek támadták meg. A verekedést rendőrök akadályozták meg azzal, hogy sorfalat álltak a két tábor között. A rendőrök ekkor két osztrák szurkolót állítottak elő; egyikük egy rendőrautót rongált meg, a másik a sorfalat dobálta. A dobálás miatt egy rendőr a kezén könnyebben megsérült. Később bevittek egy harmadik vendégszurkolót is, aki a biztonsági szolgálat munkatársai elé lőtt egy pirotechnikai eszközzel.

Az osztrák szurkolókat meghallgatták, majd vasárnap reggelre valamennyien szabadon távozhattak. Mindhármukkal szemben garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.


Hosszabb felvétel a meccsen történtekről

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a verekedés során többen is megsérültek. Kilenc drukkert, köztük hét-nyolc osztrákot, akiket a helyszínen nem tudtak ellátni, a mentők kórházba szállítottak. Ketten súlyosabban megsérültek. Többeket fejsérülés, agyrázkódás, borda-, vagy álcsonttörés miatt kellett ellátni.

A meccsen a Budapest Honvéd 2-1-es vereséget szenvedett, ezzel elbúcsúzott a nemzetközi porondtól, és az osztrák gárda jutott be az UEFA Kupa selejtezőjének második fordulójába.