Amerikaiak vizsgálják a Siemens magyar szerződéseit

Vágólapra másolva!
A Siemens magyarországi leányvállalatánál is vizsgálódnak azok az amerikai jogi szakértők, akik a világcégnél kirobbant korrupciós botrány nyomán kezdtek belső ellenőrzésbe. Az elmúlt tíz év szerződéseit vizsgálják át Magyarországon, eddig nyolc ügyben merült fel a korrupció gyanúja. A német ügyészség egyelőre nem beszél magyar szálról, de az [origo]-nak elmondták, néhány hét múlva talán már közölhetnek ezzel kapcsolatos részleteket.
Vágólapra másolva!

Magyarországon is vizsgálatokat folytat a nemzetközi Siemens megbízásából az amerikai székhelyű Debevoise & Plimpton (D&P) jogi iroda. A világszerte folyó vizsgálatok célja felgöngyölíteni, hogy a Németországban 2006-ban kirobbant és azóta nemzetközi méreteket öltött Siemens-botrány szálai meddig érnek el.

"Magyarországon 2008 februárjában kezdődött, jelenleg folyamatban van a mindent átfogó, független belső vizsgálat" - tudtuk meg Farkas Szilviától, a magyarországi Siemens Zrt. kommunikációs igazgatójától. Hozzátette, mivel folyamatban lévő vizsgálatokról van szó, ezért egyelőre részletekkel nem szolgálhat.

Szentkuti László, a magyarországi Siemens elnök-vezérigazgatója (aki már a botrány kirobbanása után került posztjára) július 30-án az MTI kérdésére kijelentette: nagy valószínűséggel Magyarországon is fizetett korrupciós pénzeket a cég, és vélhetően nemcsak egy politikai oldalnak, illetve több állami és nem állami szervezetnek is. Az MTI beszámolója szerint a célvizsgálatok között szerepel például a Combino-eladás is, de egyelőre nem bizonyított, hogy itt bármilyen szabályellenes dolog történt. A távirati iroda híre szerint Szentkuti hozzátette: mindent vizsgálnak, és vélhetően legalább nyolc korrupciós ügy van, ha pedig mindent be tudnak bizonyítani, a korrupciós összeg milliárdos tétel is lehet.

Érdeklődtünk a cégnél a részletek iránt, de bővebb tájékoztatás helyett inkább finomítani próbáltak az MTI által közölt nyilatkozaton. "A médiában megjelent híradások egy része pontatlan értelmezéseket is tartalmaz: jelenleg nincsenek korrupciós ügyek, hivatalos vizsgálat a mai napig nem folyik a Siemens ellen, és távol áll tőlünk, hogy bármit is valószínűsítsünk, amíg nincsenek vizsgálati eredmények" - áll az [origo]-hoz eljuttatott közleményben.

Annyit közöltek azért, hogy a Siemensnél vizsgálódó amerikai jogi iroda "1998-ig visszamenően rengeteg ügyet" néz át, amelyek között szerepel a Combino-beszerzés projektje is. Hozzátették, a vizsgálat alatt álló szerződések közül "8 ügyben felmerülhet a korrupció gyanúja", bár szerintük még korai konkrét korrupciós ügyekről beszélni, hiszen az ellenőrzés sem ért még véget.

A közlemény szerint az amerikai iroda a vizsgálat eredményéről a német anyacégnek tartozik beszámolással, és nem a magyar vállalatnak. Arról is a németek döntenek majd, hogy a jelentések anyagát egyáltalán nyilvánosságra akarják-e hozni. Szentkuti ugyanakkor július végén arról biztosította az újságírókat, hogy az eredményeket közlik a sajtóval. Az [origo] megkereste az amerikai jogi irodát, de közölték, hogy ők nem nyilatkoznak az ügyben.

A Siemens ügyeit vizsgálják a német hatóságok is, Anton Winkler vezető államügyész azonban az [origo] kérdésére kijelentette, nem áll birtokukban semmilyen konkrét adat a lehetséges magyarországi szálakról, mivel jelenleg az ügy nyomozási szakaszában járnak. Számításai szerint legkorábban négy hét múlva tud részletekkel szolgálni. Hasonlóan kitérő választ kaptunk a Siemens németországi sajtóirodájától is: Jörn Roggenbuck a Siemens AG kommunikációs osztályáról e-mailben közölte, nem áll módjukban felvilágosítást adni.