Az MSZP-sek szerint "megjön Fodor józan esze"

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag üres kézzel áll Fodor Gábor elé Gyurcsány Ferenc miniszterelnök augusztus végén. Fodor korábban azt mondta, csak akkor támogatja az SZDSZ a kisebbségben kormányzó MSZP-t, ha megismerheti cselekvési tervét. A terv elkészült, konkrétumokat viszont az [origo] információi szerint nem tartalmaz. Az általunk megkérdezett szocialisták mégsem aggódnak: hosszú hatalmi harcra számítanak, és bíznak benne, hogy Fodor felhagy a keménykedéssel.
Vágólapra másolva!

A kormány támogatásáért cserébe konkrét cselekvési tervet kért Gyurcsány Ferenctől júniusi találkozójukon Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke közölte, ha a terv pártja számára nem lesz elfogadható, "akkor fel lehet vetni a szakértői kormány vagy az előre hozott választások kérdését". A miniszterelnök megígérte a programot, majd közölte, hogy az "nagyon konkrét szabályozási kezdeményezéseket" tartalmaz majd.

Nem keresik az SZDSZ kegyeit

Az időközben elkészült tervet augusztus 25-én adja át a kormányfő Fodornak, csakhogy az nem tartalmaz majd konkrét számokat, százalékokat és dátumokat. "Olyan konkrétumok nem lesznek benne, amik a költségvetési és az adótörvényekben szerepelnek majd" - közölte az [origo]-val Juhász Ferenc. Az MSZP elnökhelyettese szerint a kormányon eltöltött évek után az SZDSZ vezetésének tudnia kell, hogy augusztusban "még nem lehet százalékokról precízen beszélni".

A parlamenti támogatásra szoruló szocialisták vezetői egyenesen azt állították, hogy a friss kormányzati stratégia nem a szabad demokraták igényei szerint íródott. "Nem az SZDSZ igényeivel számol a frakció, nem az SZDSZ kegyeit keresi" - fogalmazott Tóbiás József frakcióigazgató. Hasonlóan nyilatkoztak a párt más vezetői is, azt ismételgetve, hogy a fő sorvezető a konvergenciaprogram volt, amit - még kormánypártként - az SZDSZ is megszavazott.

Fodor befelé keménykedik

Az [origo]-nak nyilatkozó szocialista politikusok szerint könnyen lehet, hogy Fodor csalódott vagy elégedetlen lesz a cselekvési terv miatt, ám ők nem aggódnak a kisebbségbe szorult kormányért. Szerintük az első találkozó a két pártelnök között "erőfelmérő és önpozícionáló" lesz, később viszont biztosan megegyeznek a költségvetési törvényről. Igaz, "hosszú gyűrődési folyamatra" számítanak.

Egy névtelenséget kérő fővárosi szocialista képviselő szerint Fodor Gábor feltételei és kemény nyilatkozatai a saját pártjának szólnak. "Ezekkel a belső pozícióját kívánja erősíteni addig, ameddig el nem dől, hogy átveszi-e a frakció vezetését Kóka Jánostól." A költségvetés körüli koalíciós vitákban korábban nagy tapasztalatot szerző politikus szerint "a végén mindig mindenki enged, és mindenkinek megjön a józan esze".

Megszavazzák az adócsökkentést

Egy másik, az MSZP-n belül a foglalkoztatásért felelős politikus szerint is igennel szavaz majd az SZDSZ az adócsökkentési terveikre csakúgy, mint a közfoglalkoztatás bővítését elősegítő elképzeléseikre. Sőt, a politikus állítja, a családoknak járó szociális támogatások és a nyugdíjak emelése is átmegy majd. Kérdésünkre, hogy mire alapozza optimizmusát, úgy felelt: tudja, hogy ezek fontosak az SZDSZ-nek.

A kormányt négy éve vezető Gyurcsány Ferenc alatt számos konkrétumokkal teli programot hirdetett meg a koalíciós kabinet, amelyek elemei közül úgy sem valósult meg minden, hogy stabil parlamenti többség állt mögötte. Kérdés, hogy egy általánosságokban fogalmazó cselekvési tervből egy kisebbségbe szorult kormány mit képes megvalósítani. Az egyik MSZP-s erre magabiztosan közölte: az egypárti kormány két hónap alatt több fontos törvényt vitt át a parlamenten, mint azt megelőzően tíz hónap alatt a koalíciós. Az országgyűlés tavaszi ülésszakának csak az utolsó két munkanapján harminc törvényt és törvénymódosítást szavazott meg a parlamentben a képviselők többsége az SZDSZ-frakció támogatásával.