Már látja Gyurcsány programjának erényeit az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Nem volt szó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leváltásáról az MSZP és az SZDSZ csütörtöki tárgyalásán. Az egykori koalíciós partnerek azért találkoztak, hogy az együttműködés lehetséges formájáról tárgyaljanak. Az MSZP Gyurcsány programjához kérte az SZDSZ támogatását. Bár a szabad demokraták korábban azt mondták, tárgyalási alapnak sem tudják elfogadni Gyurcsány javaslatait, ehhez képest Fodor Gábor SZDSZ-elnök most már látja a program erényeit is. A két pártelnök külön-külön tartott sajtótájékoztatón értékelte a tárgyalást, amelyet a jövő héten folytatnak.
Vágólapra másolva!

Jövő héten folytatja az egyeztetéseket az MSZP és az SZDSZ - jelentette be a szocialista tárgyalódelegációt vezető Gyurcsány Ferenc a csütörtöki tárgyalást követően. A pártelnök-miniszterelnök a tárgyaláson elhangzottakat értékelve azt mondta, több kérdésben nem áll távol egymástól a két párt álláspontja. "Az együttműködés konkrét formája, illetve mélysége azon múlik majd, hogy a tartalmi kérdésekben mennyire tudunk megállapodni" - mondta.

Gyurcsány szerint a további egyeztetések először konkrét kérdésekről szólnak majd, így például arról, mi történjen annak érdekében, hogy kisebbek legyenek az adók, több a munkalehetőség, illetve hogyan kell változtatni a szociális ellátásokon. A legvégén pedig arról is lehet beszélni, hogy ennek a politikának a megvalósulását hogyan támogatja a két párt - tette hozzá a kormányfő.

Elsősorban tartalmi kérdésekről volt szó - erősítette meg a Gyurcsány által elmondottakat Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke is, aki külön tájékoztatón számolt be a csütörtöki tárgyalásról. Mint mondta, a szabad demokraták rögzítették, hogy a szakértői kormány felállítását tartják a legjobb lehetőségnek a jelenlegi helyzetben, Gyurcsány Ferenc cselekvési programját pedig nem tudják elfogadni. Az új programról ugyanakkor Fodor azt mondta, számukra továbbra sem elfogadható, bár "látják az erényeit", és azokat a pontokat, ahol a javaslatok "jók és támogathatóak".

"Ma elsősorban nem a hogyanra akartunk választ találni, hanem a mire, vagyis hogy milyen tartalommal jöjjön létre egy új politikai megoldás" - jelentette ki az SZDSZ elnöke, hozzátéve, hogy hasonlóképpen erről fog tárgyalni az általa egyeztetésre hívott ellenzéki vezetőkkel is. A kevés rendelkezésre álló időből adódóan "csak vázlatosan", de az MSZP-vel végigvették, mely területekről kell elsősorban egyeztetniük a közeljövőben. Fodor szerint ilyen kérdés a gazdaságpolitika, ahol főként az állam túlterjeszkedésének problémájára kell választ kell találni, a nyugdíj, a foglalkoztatás, valamint a szociálpolitika.

"Folytatni fogjuk, következő alkalommal már tartalmi kérdésekről kell beszélni, hogy világos legyen, van-e közös pont" - mondta Fodor, aki újságírói kérdésre elismerte, hogy személyi kérdésekről - így Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leváltásáról - nem esett szó.

Forrás: MTI
Gyurcsány és Fodor a tárgyalások után

Korábban az SZDSZ határozottan azt az álláspontot képviselte, hogy egy esetleges új kormány nem képzelhető el Gyurcsány Ferenc vezetésével, és nem az új kormányprogramról, hanem csak a szakértői kormány lehetőségéről hajlandóak tárgyalni egykori koalíciós partnerükkel. A szocialisták viszont elsősorban a Gyurcsány Ferenc által augusztus végén közzétett Megegyezés című programról, illetve az erre épülő középtávú munkatervről akartak egyeztetni, előre jelezve, hogy a miniszterelnök leváltásának kérdésébe nem mennek bele.

Az MSZP és az SZDSZ a Képviselői Irodaházban találkozott. Az MSZP tárgyalódelegációját Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök vezette, és tagja Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, illetve Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettesek. A szabad demokraták részéről Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető, Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő vett részt a tárgyaláson. A Népszabadság szerint az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy Kóka János végül ott lesz-e az egyeztetésen, hiszen ő nem rendelkezik a szabad demokrata képviselőcsoport erre szóló felhatalmazásával.


Az MSZP és az SZDSZ elnökeiről úgy tűnt, maguk sem tudják, hogy miről beszéltek: komoly ellentmondásokba kerültek egymással és saját korábbi nyilatkozataikkal - olvasható a Fidesz közleményében. Az ellenzéki párt szerint az MSZP és az SZDSZ egyezkedése nem Magyarországról, hanem kizárólag a hatalomról szól. A Fidesz szerint a válságra nem a zárt ajtók mögötti egyezkedések jelentik a megoldást, hanem egy előrehozott választás.

Nem zárkóznak el

Az MTV Napkelte című műsorában Suchman Tamás szocialista képviselő arról beszélt, hogy szerinte korántsem egységes az SZDSZ ügyvivőinek véleménye Gyurcsány javaslataival kapcsolatban. Suchman azt állította: ellentétben azzal a közléssel, hogy az SZDSZ egyhangú döntést hozott a program elutasításáról, ő szabad demokratáktól úgy tudja, az ügyvivői testület valójában 8:4-es szavazással döntött.

Fodor Gábor a Népszavának adott interjúban a csütörtöki tárgyalással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "semmilyen értelmes felvetés elől" nem zárkóznak el, bár elsősorban a szakértői kormányról, illetve ennek lehetséges programjáról készülnek egyeztetni. Hozzátette, hogy nem fog olyan pártot vezetni, amelyik megpróbál "visszaoldalogni" a koalícióba. "Lehet együttműködés a két párt között, például egy szakértői kormány létrehozásában, s ellenzéki pártként nyilván lesznek olyan javaslatok is az országgyűlésben, amit mérlegelés után támogatni tudunk" - jelentette ki a szabad demokrata pártelnök.

Horn: "Előbb jön a Fidesz"

A Népszava információ szerint Horn Gábor egy szerdai rendezvényen azt mondta, mindegy, hogy rendes választás lesz-e 2010-ben, vagy előre hozott választás jövőre, "legfeljebb 7-8 hónappal előbb jön a Fidesz". A lap szerint a szabad demokraták közül többen kritizálták a párt merev elutasítását Gyurcsány Ferenc tárgyalási készségével szemben.

A két párt csütörtöki tárgyalását követően tartja az SZDSZ kétnapos kihelyezett frakcióülését a Fejér megyei Velencén, itt tájékoztatják a szabad demokrata képviselőket az egyeztetés eredményeiről.

A kormányválság két héttel ezelőtt mélyült el, mikor az SZDSZ visszadobta Gyurcsány Ferenc augusztus végén közzétett új programtervezetét. A május 1-től kisebbségben kormányzó szocialisták más pártok támogatása nélkül nem tudják keresztülvinni a parlamentben a javasolt adóváltoztatásokat, illetve az ezekhez kapcsolódó költségvetést. Az SZDSZ kitart amellett, hogy kizárólag a szakértői kormányról hajlandó egyeztetni, az új programról nem, miközben a kormánypárt a személyi kérdésekbe nem akar belemenni.