Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kártérítést kap a meggyanúsított palesztin fogorvos

Vágólapra másolva!
A magyar állam kétmillió forint kártérítést fizethet annak a palesztin fogorvosnak, akit 2004-ben terrorcselekmény előkészítésének gyanújával letartóztattak, de később bizonyíték hiányában megszüntették ellene az eljárást. A bíróság kedden hozta meg az ügyben az elsőfokú ítéletet.
Vágólapra másolva!

Kétmillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt első fokon a Fővárosi Bíróság a magyar államot beperelő palesztin fogorvosnak, akit 2004-ben terrorcselekmény előkészületével gyanúsítottak meg.

A Budapesten élő palesztin fogorvost, Saleh Tayseert 2004 áprilisában vették őrizetbe a rendőrök, néhány órával Móse Kacav akkori izraeli elnök látogatása előtt. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt a fogorvos ellen. A nyomozók szerint Saleh Tayseer 2003 végén robbanószer beszerzésére adott megbízást egy embernek azzal a céllal, hogy szintén az ő megbízásából egy harmadik ember merényletet kövessen el egy zsidó múzeumban. A főügyészség azonban 2004 júniusában szabadlábra helyezte a fogorvost, mert nem volt kellő bizonyíték a vádemeléshez.

Az előzetes letartóztatásban töltött időért júniusban a fogorvos mintegy harmincmillió forintot kért kártalanításként a magyar államtól - ebből ítélt meg kedden kétmillió forintot a bíróság. A fogorvos ügyvédje többek közt arra hivatkozott, hogy az alaptalan gyanúsítások rendkívül megviselték ügyfelét és annak családját, a vallási életben és a közéletben korábban részt vevő férfi elvesztette magyar és külföldi kapcsolatainak nagy részét. Az ügyvéd szerint a fogorvos jövedelme az előzetes letartóztatásban töltött idő miatt felére csökkent a 2003-as jövedelméhez képest.

Az állam képviselője a vagyoni kártérítés teljes elutasítását kérte a bíróságtól. Kétségbe vonta a jövedelemigazolásokat, és szerinte a fogorvos ellentmondó nyilatkozatai vezettek az előzetes letartóztatás elrendeléséhez és fenntartásához. Az állam objektív felelősségét viszont az állam jogi képviselője is elismerte.

A bíróság a vagyoni károk megtérítését elutasította, részben megfelelő bizonyítás, részben az okozati összefüggés hiánya miatt. A nem vagyoni kártérítés mértékének megállapításakor számításba vette a letartóztatásban töltött időt, valamint azt, hogy a fogorvos vallási vezető és egészségügyi szolgáltatást nyújtó ember, akinek tevékenységéhez fokozott bizalomra van szükség, ami most jelentős mértékben megrendült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről