Nevet Szilvásy gyanúján a volt NBH-s vezető

Vágólapra másolva!
A rendőrség még csak az adatgyűjtésnél tart abban az adatlopás és titoksértés miatt indult ügyben, amely miatt Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős miniszter péntekre soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet. A nyomozók házkutatást tartottak Horváth Józsefnél, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgató-helyettesénél, aki azt állítja, politikai okokból akarnak ráhúzni valamit. A nemzetbiztonsági kabinet pénteken úgy döntött, erősíteni kell a fontos intézmények informatikai védelmét és fel kell gyorsítani ezen a területen a törvényalkotást.
Vágólapra másolva!

"Panasszal fogunk élni a Nemzeti Nyomozó Irodánál a házkutatás miatt, ugyanis szabálytalanul foglaltak le dolgokat" - mondta az [origo]-nak Futó Barnabás, Horváth József, az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének ügyvédje. A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettesénél, Horváthnál és cégénél szerdán tartott házkutatást a rendőrség.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtöki közleménye szerint az NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást. Szerdán több helyszínen házkutatást tartottak, melynek során különböző tárgyakat, számítástechnikai és adatrögzítésre szolgáló eszközöket foglaltak le. A házkutatások során jártak az UD-nél és Horváthnál is. "Értékeljük a lefoglalt tárgyakat, és mivel a számítástechnikai eszközökön lévő adatok feltárása speciális szakértelmet igényel, ezért az ügyben igazságügyi szakértőt rendeltünk ki" - közölte a rendőrség.

A Horváthnál és cégénél tartott házkutatás során számos tárgyat, adathordozókat, számítástechnikai eszközöket foglaltak le. Futó Barnabás szerint azonban a rendőrök a jegyzőkönyvben - a gyári szám vagy más azonosító helyett - mindössze a darabszámot rögzítették, így a tárgyak nem beazonosíthatóak, vagyis utólag manipulálható, mit foglaltak le valóban a cégvezetőnél.

Horváth József lakásáról az összes számítástechnikai eszközt és adattárolót elvitték a rendőrök, ügyvédje szerint még gyermekének számítógépét is. Biztonsági cégénél szintén lefoglalták az eszközöket, ezzel az 500 alkalmazottat foglalkoztató cég élete gyakorlatilag megbénult - mondta szerdán Futó Barnabás. Az UD Vagyonvédelmi Zrt. honlapja így a szerver lefoglalása miatt jelenleg nem működik.

Még senkit sem gyanúsítanak

Horváth József 1998 és 2002 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgató-helyettese. A korábbi nemzetbiztonsági vezető ellen Laborcz Sándor, az NBH jelenlegi főigazgatója tett feljelentést lőfegyverrel való visszaélés, illetve magántitok megsértése miatt - tudtuk meg Horváth ügyvédjétől. A házkutatás során találtak is nála több fegyvert, ezek azonban szabályosan tartott, részben muzeális jellegű darabok voltak. Mivel ez a fegyvereket átvizsgáló szakértő számára azonnal kiderült, Futó Barnabás szerint alig pár órával később ezeket vissza is adták.

A lefoglalt számítástechnikai eszközöket azonban most vizsgálja a nyomozást végző NNI, és ha rábukkannak valamire, amely felveti a bűncselekmény gyanúját, akkor lehet szó Horváth meggyanúsításáról, ez azonban még nem történt meg - mondta az ügyvéd, aki nem érti, mi olyan lehet ebben az ügyben, amiért soron kívül össze kell ülnie a nemzetbiztonsági kabinetnek.

Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter péntekre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinet soron kívüli ülését a nyomozás miatt. Az ülés kapcsán Szilvásy pénteken közleményt adott ki, amelyben az áll: "Egy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre. Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel. A titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Politikai szálakról beszél az egykori NBH-vezető

Horváth József az [origo]-nak elmondta, politikai oka lehet, hogy szabályosan "lerohanták" a rendőrök. A Fidesz-kormány idején dolgozott az NBH-nál, ahonnan a kormányváltással neki is mennie kellett, ekkor vonult - 42 évesen - nyugdíjba. Állítja, hogy semmi köze nincs a Fideszhez, az általa vezetett biztonsági cég pedig - a személye összeférhetetlensége miatt - nem is indulhat állami tendereken.

"Sokan tudják, hogy a fegyvergyűjtés az egyik hobbim, így ez volt az ürügy ahhoz, hogy átkutassák a házamat, illetve a céget, és elvigyék a gépeket" - mondta Horváth az [origo]-nak. Szerinte a szabálytalanul lefoglalt adattárolók segítségével próbálnak majd "ráhúzni" valamit. Ezután derül ki, mi lesz a csavar a történetben, hova akarják majd kifuttatni az ügyet - tette hozzá. Horváth állítja, semmilyen illegális tevékenységet nem végzett. Arra a felvetésre, hogy titkos hálózatot hozott volna létre adatgyűjtésre, Horváth nevetett. Ugyanakkor azt mondta: ilyen ötletei legfeljebb azoknak támadhatnak, akiknek "vadromantikus elképzeléseik" vannak a biztonsági cégek tevékenységéről.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere pénteken bejelentette, hogy az ügyészséghez fordulnak hivatali hatalommal való visszaélés miatt, mivel a nyilvánosságra került adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György "előre felépített koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt". Már az ítélet is készen van, arról van szó, hogy "Szilvásy György és bandája", hírbe akar hozni, meg akar vádolni egy vállalkozót, hogy politikusok és a Fidesz megbízásából mindenféle adatokat gyűjtött - tette hozzá Demeter.

Szilvásy György közleménye szerint a nemzetbiztonsági kabinet "a miniszteri tájékoztatás alapján úgy döntött, hogy szükségesnek tartja az informatikai biztonságot fokozó, folyamatban levő törvényelőkészítő tevékenység felgyorsítását, a fontos intézmények és létesítmények biztonsági védelmének erősítését".