Két bankautomatát is kirántottak helyéről a rablók

Vágólapra másolva!
Két bankautomata is rablók célkeresztjébe került kedden hajnalban. Az egyiket Békésszentandrás főutcájában robbantották ki egy élelmiszerbolt falából, a másikat Hajdúdorogon rántották ki a falból kötéllel. Több száz métert vonszolták a település utcáján az automatát, de a rablás végül nem sikerült. A Magyar Bankszövetség egyik vezetője szerint egyre több ATM-es bandát fülel le a rendőrség, illetve egyre több automatában van festékpatron, így egy idő után már nem lesz értelme az automatalopásnak.
Vágólapra másolva!

Kirobbantottak egy bankautomatát egy békésszentandrási üzlet falából az éjszaka. A rablók magukkal vitték az automatában tárolt pénzt - közölte a Békés megyei rendőrség. A robbantás Békésszentandrás főutcájában történt, a bankautomata egy élelmiszerbolt falába volt beépítve. Egyelőre nem tudni, hány rabló végezte a robbantást és azt sem, mennyi pénz volt az automatában. A robbanás következtében megsérült az épület fala, valamint az üzlet kirakata is - közölte Pengő Erzsébet, a Békés megyei rendőrség referense.

Hajdúdorogon kötéllel szakítottak ki egy bankautomatát a falból. A lopás azonban meghiúsult - közölte a hajdú-bihari rendőrség szóvivője, Vezendi Jánosné. A tettesek több száz méteren keresztül vonszolták az automatát, az azonban leszakadt a kötélről. Ekkor már a helyszínre értek a járőrök, ezért a rablók az automatát hátrahagyva elmenekültek. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben lopás miatt.

Egyre több ATM-es bandát fognak

Bár az utóbbi időben rengeteg ATM elleni támadásról lehetett hallani, Fialka György, a Magyar Bankszövetség fizikai biztonsági munkacsoportjának elnöke szerint jó úton haladnak afelé, hogy megszűnjenek a hasonló támadások. "Hétfőn elkaptak egy bandát, amelyik Bács-Kiskun megyében tevékenykedett. Négy rablást már rájuk bizonyítottak, de lehet, hogy több is az ő számlájukra írható" - mondta Fialka az [origo]-nak. Hozzátette: ezzel egyidejűleg több társaság is már a rendőrség látókörében van, haladnak előre az elkövetők felkutatásával.

Ezzel egyidejűleg egyre több automatába sikerült már a festékpatront is beszerelni. A nagy bankok már mind léptek, de mivel körülbelül 4000 automata van Magyarországon, időben telik, mire az összeset ellátják festékpatronnal. Ezek már az automaták enyhe mozdításakor - például ha 10 fokban megdől az ATM - robbannak, festékes füsttel terítve be az automata környékét, illetve a bankókat, amik így beválthatatlanná válnak.

Fialka szerint az előrelépést mutatja az is, hogy egyre inkább a határok felé szorulnak ki a bűnözők, mert azt remélik, a határ melletti kis településeken még nincsenek festékpatronos automaták. Az elnök szerint be akarják vezetni, hogy megjelölik, melyik ATM-ben van festékpatron, hogy azoknál már egyáltalán ne próbálkozzanak. "Előbb-utóbb minden ATM-ben lesz festékpatron, és akkor megszűnnek az ilyen bűncselekmények" - tette hozzá a szakember. Egy-egy festékpatron beszerelése eléri a százezres nagyságrendet, de ez töredéke annak, amennyit egy-egy ATM-ből ellopnak a rablók.