UD-ügy: a bíróság hibázott a nem létező gyanúsítottal

Vágólapra másolva!
A Budai Központi Kerületi Bíróság szerint adminisztratív hiba történt, amikor közleményt adtak ki a múlt héten arról, hogy a szeptemberben kirobbant adatgyűjtési ügyben meg kell hosszabbítani egy gyanúsított előzetes letartóztatás. A hiba súlyos, ugyanis az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja. Az ügyben érintett céget, az UD Zrt.-t képviselő ügyvéd szerint az elrontott határozatban az államtitoksértés gyanúja is felmerül, amiről korábban ő nem tudott.
Vágólapra másolva!

"Adminisztratív hiba" miatt írt egy olyan gyanúsítottról a Budai Központi Kerületi Bíróság a szeptemberben kirobbant adatgyűjtési ügyben, akiről sem a Nemzeti Nyomozó Iroda, sem a Központi Nyomozó Főügyészség nem tud - közölte hétfőn a bíróság az [origo]-val.

A bíróság szerint "a meghozott végzés indokolásába bekerült - technikai hibából - az a bekezdés, hogy "a gyanúsított előzetes letartóztatását meghosszabbította". Valójában azonban csak annyi történt, hogy a bíróság elutasította az ügyben érintett UD Zrt. fellebbezését a házkutatásokkal kapcsolatban. A bíróság szerint az ügyet nem befolyásolja a hiba, ezért nem vonnak senkit sem felelősségre. Válaszukban megjegyezték azt is, hogy ehhez hasonló hibák csak ritkán fordulnak elő.

Az ügyben az UD Zrt.-t képviselő Futó Barnabás ügyvéd szerint több furcsaság is olvasható a hibás végzésben. Egyrészt ő nem tudott korábban arról, hogy államtitoksértés gyanúja is felmerült volna. Másrészt a bíróság csak a házkutatás jogosságát mondta ki, holott neki a lefoglalások körüli szabálytalanságokkal volt baja.

Futó Barnabás a szerinte a házkutatást végző rendőrök által elkövetett szabálytalanságok miatt nyújtott be felülvizsgálati kérelmet még csütörtökön. Szerinte egyszerűen "össze lett csapva a határozat". Hiányolja, hogy a bíróság pénteken nem adott ki rögtön javító végzést és hogy még nem indult belső vizsgálat. "Lassan úgy vagyunk, mint A tanú című filmben: lassan az ítélet is ilyen módon jön meg" - mondta.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szeptember 10-én tartott házkutatást az UD Zrt. egyik tulajdonosánál és a cég több telephelyén. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt, és eljárást indított magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt. Futó szerint a procedúra szabálytalanul zajlott, ugyanis a rendőrség megfelelő azonosítás nélkül foglalta le az adathordozókat, számítástechnikai eszközöket. Emiatt előbb a főügyészségnél tett panaszt, majd a bírósághoz fordult, azonban az nem adott neki igazat. Ez a döntés nem jogerős, Futó ezért fellebbezett ellene csütörtökön.