Vágólapra másolva!
Batiz András volt kormányszóvivő egyik cége kapta a feladatot, hogy fotókon és filmeken megörökítse a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség átadó ünnepségeit. A cég öt napja létezett, amikor elnyerte az állami megbízást, de Batiz szerint egy másik, korábbi vállalkozásának voltak megfelelő referenciái. A munkáért a cég 5,6 millió forintot kap.
Vágólapra másolva!

Batiz András cégét, az Andromédia Produkció Kft.-t bízta meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azzal, hogy fénykép- és videofelvételt készítsen a hazai uniós projektek átadási eseményeiről. Az NFÜ honlapján található adatok alapján a nettó 5,6 millió forint értékű megbízást a cég 2008. július 16-án nyerte el, a szerződés az év végéig szól. Az Opten cégadatbázis szerint a céget mindössze öt nappal korábban, július 11-én jegyezték be.

A televíziós riporterként, majd kormányszóvivőként dolgozó Batiz mellett a cég másik tulajdonosa a szintén tévés műsorvezetőként ismert Kárász Róbert, aki egyben Batiz kommunikációs cégének, a Batiz Consultingnak is vezető tanácsadója. Az Andromédia székhelye megegyezik Batiz másik cégének telephelyével, főtevékenysége pedig a film-, videogyártás és televíziós műsorfelvétel.

"Az Andromédia Produkció Kft.-t az után hoztuk létre, hogy felmértük a piaci igényeket, és kilátásban volt több megrendelés is" - mondta az [origo]-nak Batiz András. Így az NFÜ-s tevékenység mellett jelenleg több tévének is dolgoznak, például a TV2-nek ez a cég gyártja az egyik hetente jelentkező műsorát, de készítettek műsort az ATV számára is.

Mivel az Andromédia csak pár napja létezett, mikor az NFÜ választása a volt kormányszóvivő cégére esett, megkérdeztük, milyen referenciák alapján nyerte el a megbízást. Mint mondta, korábban egy másik cég keretében már foglalkoztak filmgyártással, így - saját szakmai munkája mellett - ezeket az anyagokat is fel tudták mutatni referenciaként.

"Különböző okokból döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy másik céget, részben azonos tulajdonosi körrel" - tette hozzá. "Öt hónap alatt 22 eseményről készítettünk vágott, akár televíziós sugárzásra is alkalmas videoanyagot és fotósorozatot az NFÜ számára, hogy a fontos történéseket dokumentálni tudja az ügynökség. Jó és fontos munka volt, normális feltételekkel" - jegyezte meg a korábbi kormányszóvivő.

Nem a cég, a szakemberek referenciáit nézték

"A céget fémjelző szakemberek korábbi munkáit tekintettük referenciának" - indokolta az [origo] kérdésére Kundra Anna, az NFÜ sajtófőnöke, miért Batiz cége nyerte el a megbízást a három ajánlattevő vállalkozás közül. Szerinte a cég "szakmai tapasztalata, a céget fémjelző személyek referenciái és a rugalmas szolgáltatási csomag" miatt esett éppen rájuk a választás, ugyanis "igen hektikus rendelkezésre állást várnak el", mert gyakran az utolsó pillanatban derül ki, hogy egy fotóst le kell mondani, vagy olyan esemény is bekerült a fejlesztéspolitikai naptárba, amelyről fotó-, videofelvétel kell. Kundra Anna ígéretet tett arra, hogy megnézhetjük az elkészült anyagokat.

Miután Batiz András otthagyta a Miniszterelnöki Hivatalt, kommunikációs tanácsadással foglalkozó cége, a Batiz Consulting több állami megrendelést is kapott az elmúlt években. A miniszterelnöki kabinetiroda vezetői számára kommunikációs tréningeket tartottak, de kaptak megbízást a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól, valamint az egészségügyi tárcától is.