Vágólapra másolva!
A ferencvárosi időközi választáson induló valamennyi párt kopogtatócéduláit lefoglalta és szakértőkkel vizsgálja a rendőrség. Azután kezdtek nyomozni, hogy több párt ajánlócéduláiról kiderült, hogy hamisítványok.
Vágólapra másolva!

Lefoglalták a nyomozók a ferencvárosi időközi parlamenti képviselőválasztáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlócédulákat a helyi választási irodában szerdán - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen. A lefoglalt ajánlószelvények vizsgálatára szakértőt fognak kirendelni.

Helyes, hogy súlyának megfelelően kezelik a hatóságok az ügyet - mondta Bácskai János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje az ajánlócédulák lefoglalásával kapcsolatban. Hozzátette, fontos, hogy az ilyen eseteknek legyenek következményei, mert ellenkező esetben a polgárok elfordulnak a választásoktól.

A helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja december 20-án hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része szerinte fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy az MDF, az Magyar Szociális Zöldpárt és a MIÉP által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis. Ezután a helyi választási bizottság feljelentést tett az ügyészségen és első fokon kizárta az indulók közül mindhárom párt jelöltjét.

A helyi választási bizottság kizáró határozatai ellen fellebbezést nyújtottak be az érintettek, de a Fővárosi Választási Bizottság elutasította azokat. Emiatt hétfőn az MDF jelöltje, kedden pedig a Magyar Szociális Zöld Párté fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely azonban még kedden mindkét fellebbezést elutasította, és így véglegessé vált a három jelölt kizárása, ami ellen további fellebbezést már nem lehet benyújtani.

A ferencvárosi egyéni választókerületben január 11-én rendeznek időközi választást, mert Gegesy Ferenc polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról.