Mulasztás miatt omolhatott az Üllői úti fal

Vágólapra másolva!
Az elsődleges vizsgálatok szerint hiányos volt a leomlott homlokzatú Üllői úti Bolyai János Katonai Főiskola bontási terve. A munkavédelmi felügyelőség szerint nem biztosították kellően a területet, az épület alátámasztásával is gondok voltak - írja a Magyar Nemzet. Emiatt omolhatott le az Üllői út felőli homlokzat, maga alá temetve egy embert.
Vágólapra másolva!

Hiányos volt a bontási terv a szombaton beomlott tetőszerkezetű Bolyai János Katonai Főiskola esetében - írja a Magyar Nemzet az elsődleges munkavédelmi felügyeleti vizsgálatra hivatkozva. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szerint az épület bontását kivitelező cég tervéből hiányzott a részletes sorrend leírása, a szükséges eszközök és segédszerkezetek felsorolása.

A homlokzat azért dőlhetett össze, mert az épületet nem támasztották alá az előírásoknak megfelelően - mondta a Magyar Nemzetnek Gedeon András, az OMMf szóvivője, aki szerint az előírás szerinti veszélyes zónát sem kerítették el megfelelően, mert csak az Üllői út felőli járda szélességében zárták le egy-egy léccel. Az utca felőli rész figyelésére pedig csupán egy munkást jelöltek ki.

Az Üllői út felőli homlokzat szombaton omlott le váratlanul. A lezuhanó darabok maguk alá temettek egy férfit, aki életét vesztette. Az épület szeptemberig a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolának adott otthont, a honvédség ekkor hagyta el az ingatlant, ezután kapta meg a ferencvárosi önkormányzat. A kerület röviddel ezután két lépcsőben értékesítette az ingatlant, így a bontásra már az új cég adott megbízást egy beruházónak.

At OMMF mellett a rendőrség is vizsgálódik az ügyben, közigazgatási hatósági eljárás keretében. Az üggyel kapcsolatban nem nyilatkozott a lapnak a terület tulajdonosa és a kivitelező kft. sem.