Az ügyészség elutasította a Zsanett-ügyben korábban gyanúsított rendőrök panaszait. Az erőszakos közösülés gyanúja miatt indult nyomozást decemberben szüntették meg bűncselekmény hiányában. E. Zsanett ügyvédjének panaszairól később döntenek. Az ügy tavaly ősszel pattant ki, amikor a lány feljelentést tett, és azt állította: két rendőr megerőszakolta.

Elutasította az ügyészség a Zsanett-ügyben hozott, nyomozást megszüntető határozat ellen benyújtott panaszokat. Panaszt az ügyben meggyanúsított rendőrök közül ketten fogalmaztak meg - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Varga Gergely. A panaszok részben az ügyészségi határozat egyes megállapításait kifogásolták, részben pedig azt, hogy a vesztegetés ügyében bizonyíték hiányában mentették fel őket.

A Fővárosi Főügyészség megállapítása szerint a sértett állításával szemben nem volt kétséget kizáróan bizonyítható a vesztegetés bűntettének elkövetése, és a gyanúsítottak védekezése sem volt egyértelműen cáfolható - indokolta az ügyészségi döntést Varga. Hamarosan döntés születik annak a panasznak az ügyében is, amelyet a sértett - E. Zsanett - ügyvédje nyújtott be.

A Zsanett-ügyben december 10-én szüntette meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: az erőszakos közösülés bűntette miatt indult eljárást bűncselekmény, míg a vesztegetés bűntette miatti eljárást "bizonyítottság hiányában".

Erőszakos közösülés gyanúja

Az eljárás azután indult, hogy E. Zsanett azt állította: tavaly május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitte őt, ahol ketten nemi erőszakot követtek el vele szemben a három másik rendőr jelenlétében. A Fővárosi Főügyészség május 17-én jelentette be, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével. Az iratismertetés ebben az ügyben december 3-án kezdődött meg.

Az öt rendőr ellen szeptember 12-én vádat emelt a Budapesti Katonai Ügyészség szolgálatban elkövetett kötelességszegés miatt és közülük hárommal szemben hivatali visszaélés miatt is. A szolgálatban elkövetett kötelességszegést a katonai ügyészség szerint az öt rendőr azzal követte el, hogy engedély nélkül elhagyta járőrkörzetét. A hivatali visszaélést pedig azzal követte el három rendőr: amikor észlelték, hogy az intézkedés alá vont személynél nem volt személyi okmány, illetve a jármű alapvető iratai is hiányoztak, szabálysértési bírság kiszabása vagy feljelentés helyett hagyták, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól.