Vágólapra másolva!
Álellenőrzést színleltek azok a valódi adóellenőrök, akikre lecsaptak a hatóságok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ellenőrök mellett egy ügyvéd, és három civil a gyanúsított, a hatfős csapat több mint 13 milliót csalt ki helyi vállalkozóktól.
Vágólapra másolva!

Adóellenőrzést színlelve, álszabálytalanságokra hivatkozva csaltak ki pénzt vállalkozóktól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ügyben érintett két volt APEH-es dolgozó, egy ügyvéd és három civil személy ellen hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás megalapozott gyanújával nyomoz a rendőrség.

A 30 és 31 éves nyíregyházi APEH-ellenőrök, magánszemélyekkel együttműködve, hivatalos eljárás látszatát keltve küldtek ki idézéseket vállalkozóknak - mondta Szepesi István dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. Az ellenőrök munkaviszonyát a bűncselekmény gyanújának felmerülésekor az adóhatóság azonnal megszüntette.

A revizorok anyagi ellenszolgáltatásért cserébe gyors és kedvező eredményű adóellenőrzést ígértek, s ha fizetett a megkeresett személy, a civilek vették át a pénzt, majd megosztoztak azon. Emellett a kiválasztott adózókat, rugalmas ügyintézést ajánlva egy 37 éves nyíregyházi ügyvédhez irányították. Amikor az ügyvédre lecsaptak a nyomozók, éppen egy vállalkozó távozott tőle, aki négymillió forintot fizetett a felajánlott és hamis dokumentummal alátámasztott szolgáltatásért.

Az eddigi adatok szerint a hatfős társaság 13,3 milliót kért vállalkozóktól, akik közül négy személy fizetett is 7,3 millió forintot. A volt APEH-ellenőröket, az ügyvédet, valamint a civilek közül egy 30 éves nyíregyházi vállalkozót és egy 32 éves nyírteleki foglalkozás nélküli férfit a bíróság már előzetes letartóztatásba helyezett, egy 35 éves, szintén foglalkozás nélküli újfehértói lakos ügyében pedig később dönt.

Szepesi István fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a nyomozás még az elején tart, a házkutatások során lefoglalt iratokat és az adathordozókon lévő információkat ellenőrzik. Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH Észak-Alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: az adóhatóság belső ellenőrzése és biztonsági mechanizmusa is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a volt dolgozóik lebuktak.