Változtatott 2008-as törvényalkotási tervén a kormány. A tavaszi ülésszak indítványai között már nem szerepel például a közteherviselés átalakítása, illetve az új polgári és az új büntető törvénykönyv általános részének benyújtása - derül ki az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentumból.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök decemberben konkrét törvényjavaslatokat és 14 olyan témakört jelölt meg, amelyben a kabinet 2008 tavaszán "törvénykezdeményezéssel kíván élni". Az év végén levelet küldött erről a házelnöknek. Gyurcsány akkor arról is írt, hogy a témaköröket kibontó javaslatokról, illetve ezek benyújtási idejéről januárban küld majd részletes tájékoztatást.
   
A témakörök között szerepelt, hogy megerősítik a közrendet és a közbiztonságot, átalakítják a közteherviselést, valamint javítanak a versenyképességen. Emellett tervezték, hogy a költségvetési szervek jogállásáról, illetve gazdálkodásáról szóló törvény megalkotásával továbbviszik a közpénzügyi reformot, valamint gyorsabbá, rugalmasabbá teszik a közbeszerzési eljárást, és változtatnak a közigazgatási hatósági eljárás jelenlegi szabályain is.
   
A listán szerepelt többek között a szociális ellátások, szolgáltatások átalakítása, a közszolgáltatások versenyképességének javítása, a fogyasztóvédelem garanciális szabályainak új alapokra helyezése. Ide tartozott még az új titoktörvény megalkotása, az új büntető és az új polgári törvénykönyv általános részének benyújtása.
   
A miniszterelnök január 31-i dátummal újabb levelet küldött a házelnöknek a tavaszi ülésszak törvényalkotási menetrendjéről. Ebben azonban nem szerepel a közteherviselés átalakítása, se az új polgári, se az új büntető törvénykönyv általános részének benyújtása. Az MTI úgy tudja, ettől függetlenül ezek előkészítése folyamatosan zajlik, az adórendszer átalakításáról pedig társadalmi vita is lesz, mielőtt a parlament elé kerül.
   
Áprilisra dátumozva szerepel a tavaszi törvényalkotási tervben a versenyképesség javítását célzó törvénymódosítás, valamint több fogyasztóvédelmi indítvány és közpénzügyi javaslat.
   
A miniszterelnök január végi levele szerint áprilisra elkészül egy új törvény az állam jogérvényesítésének elősegítésére. A kormány arra is kísérletet tesz, hogy módosítsa a népszavazásról, illetve a választásról szóló törvényeket és benyújtsa az új titoktörvényt. Ezek csak akkor részei a törvényalkotási tervnek, ha elfogadásukhoz megvan a kétharmados támogatás.
   
Gyurcsány Ferenc már decemberben jelezte, hogy tavasszal napirendre kerül a földgázellátásról szóló törvény: az előterjesztést már benyújtotta az Országgyűléshez a gazdasági tárca.