Nem moccan a leszakadt löszfal Dunaszekcsőn

Vágólapra másolva!
Nyugalmi állapotban van a leszakadt löszfal Dunaszekcsőn. Péntek óta csak 2-3 milliméter elmozdulást jeleztek a műszerek, ami hibahatáron belül van. A polgármester szerint magukra vannak hagyva, nincs olyan állami szerv, amelyik elmondaná, mire számíthatnak és ki állja majd az intézkedések költségeit.
Vágólapra másolva!

Vasárnap műszereket telepítettek geológusok a leszakadt dunaszekcsői löszfalhoz - mondta az [origo]-nak Faller János, a település polgármestere. A műszereket egy cég ajánlotta fel ingyen. A vízmű munkatársai már pénteken kihelyeztek mérőműszereket, eszerint a löszfal azóta 2-3 millimétert mozdult csak el, ami hibahatáron belül van. "Úgy tűnik, most nyugalmi állapot van. De amit a természet elindított, azt be fogja fejezni" - közölte Faller.

A polgármester arra panaszkodott, hogy miután nincs elegendő adat, minden szakember csak teóriákat állít fel, konkrétumokat senki sem tud. "A katasztrófavédelem segít, de ők se illetékesek. Mi meg nem értünk hozzá. Magunkra vagyunk hagyva, nem tudni, milyen hivatalos szerv köteles ilyen esetben intézkedni. Most nincs sok teendő, de ha megtörténik a baj és leszakad az egész fal, utána pénzre van szükség, és nem tudom, azt ki biztosítja" - mondta Faller János.

Jelenleg csaknem 500 méteres szakaszon fenyeget leszakadással a Duna fölé tornyosuló fal. A most megindult partszakasz nagyjából 30 méter magas a polgármester szerint. Eddig 15 métert csúszott a már leszakadt 750 ezer tonnás földdarab. Felgyűrte a földet, így a Dunából kiemelt egy kőszigetet, vagyis egy zátonyt.

A löszfal omlása múlt hét hétfő éjjel kezdődött meg, a környéken található négy, üresen álló hétvégi házból eddig egy dőlt össze. Az omlástól 10-15 méterre fekvő, a helyiek ivóvízellátását biztosító víztorony is veszélyben van, ezért áthelyezik. Ennek tervei február végére készülnek el, így a víztorony nyárra kerülhet át új helyére.