Magyarországon adta el a szlovák könyvtárból ellopott értékes könyveket egy tolvaj. A fővárosi antikvárius, aki megvette tőle a köteteket, azt állítja, nem tudta, hogy lopottak.

Egy budapesti antikváriumban találták meg azokat a csaknem kétmillió forint összértékű könyveket, amelyeket még karácsony előtt loptak el a Túrócszentmárton közelében fekvő Klástor pod Znievom könyvtárából - jelentették be magyar rendőrök a szlovák rendőrattaséval tartott közös sajtótájékoztatójukon csütörtökön.

A tettesnek, egy fiatal férfinak még tavaly decemberben, az ünnepek előtt sikerült kivinnie a könyvtárból nyolc kötetet - mondta el Palov Jaroslav ezredes, a Szlovák Köztársaság Nagykövetségének rendőrattaséja. A tolvaj január elején visszatért a könyvtárba, hogy elvigyen még két könyvet, s ekkor fogták el őt. Szlovákiában, előzetes letartóztatása mellett folytatnak eljárást ellene.
   
A magyar rendőrök január elején kaptak információt szlovák kollégáiktól az Interpol Magyar Nemzeti Irodán keresztül arról, hogy a szlovákiai könyvtárból ellopott köteteket Magyarországon értékesítették - mondta Mihály Csaba, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Különleges Ügyek Osztályának vezetője. Az eladásban közreműködő szlovák állampolgár vállalta, hogy Magyarországra utazik, és segít a vevő azonosításában. Az ő segítségével jutottak el a nyomozók ahhoz a budapesti antikváriushoz, akitől a könyvek előkerültek. 
    
Az antikvárius - állítása szerint - nem tudott arról, hogy a könyvek bűncselekményből származtak volna. A rendőrség ugyanakkor vizsgálja, hogy felmerül-e az orgazdaság gyanúja, az antikvárius ugyanis mintegy 300-400 ezer forintért vásárolta meg a köteteket, és összesen egymillió forintot fizetett a nyolc könyvért és további másik nyolc kötetért. Az NNI tájékoztatása szerint a köteteket még csütörtökön visszajuttatják a szlovák könyvtárnak.