Elhagyták irataikat a házkutatást tartó nyomozók

Vágólapra másolva!
Ottfelejtették a nyomozás iratait a rendőrök az egyik szegedi házkutatásnál, miközben a Molotov-koktélos támadók ügyében akartak információkat gyűjteni. A tanúként kihallgatott házigazda ráadásul hiába próbálta visszajuttatni az elhagyott iratokat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Szegedi Rendőrkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatót az a szegedi egyetemista, akinél házkutatást tartottak a Molotov-koktélos támadók után nyomozó rendőrök. Ignáth Imre elmondta: pénteken hajnalban a munkahelyén, egy szegedi laboratóriumban keresték meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, akik - mivel munkája miatt nem akart velük tartani - megbilincselve kísérték haza, hogy házkutatást tartsanak nála.

A házkutatás során lefoglalták számítógépét, más műszaki cikkeket, adathordozókat, mobiltelefonját, majd a rendőrségen tanúként is kihallgatták. Az egyetemista azt mondta, nincs kapcsolata a támadásokat magára vállaló Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereggel, és semmit sem tud Molotov-koktélos támadásokról.

A biológushallgató állítólag hazaérve vette észre, hogy a rendőrök nála felejtettek egy aktát, amelyben a nyomozással kapcsolatos dokumentumok voltak. A sajtónak bemutatott iratok között szerepelt egy lista a házkutatás során keresett tárgyakról, három határozat házkutatások elrendeléséről, több fénykép és térfigyelő kamerák felvételeinek másolatai.

Ignáth Imre az aktát megpróbálta leadni a rendőrkapitányságon, onnan azonban az NNI területi irodájához irányították, a dokumentumokat azonban ott sem vették át tőle. Végül a Szegedi Nyomozó Ügyészségen adta le, átvételi elismervény ellenében.

Március harmadikán Tóth Péter, a Jobbik Magyarországért szegedi szervezetének vezetője azzal pontosította a történteket, hogy a Szegedi Rendőrkapitányságon nem is akarták leadni az elhagyott belső dokumentumokat, csak felvilágosítást kértek arról, hogy az NNI szegedi kirendeltségét hol találják. Itt nem vették át tőlük az anyagot, ezután kellett az ügyészséghez fordulniuk - állítják.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője korábban elmondta, tucatnyi helyszínen, tucatnyi embert hallgattak meg péntekre virradóra tanúként az MSZP-s politikusok elleni Molotov-koktélos támadások ügyében, de senkit nem gyanúsítottak meg. Még február 8-ra virradóra ismeretlenek három településen - Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen - összesen négy szocialista politikus házára dobtak robbanó benzines palackokat. A Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekmény bűntette miatt rendelt el nyomozást.