10:44 - Nem volt kifogás

Az operatív törzs vezetője szerint nem volt kifogás az állami rendezvények részvételi szabályai ellen. Akik fütyüléssel vagy kiabálással akarták megzavarni szombaton kora délelőtt az állami ünnepséget a budapesti Kossuth Lajos téren, azok nem is akartak bemenni a rendezvény kordonnal elzárt területére - mondta Juhász Gábor az MTI-nek.

10:27 - Megmutatták magukat a rendőrök

A Kossuth térről sokan átmentek a Szabadság téri templomhoz. Körülbelül háromszáz ember verődött össze. A hangosbemondó szólt, hogy ideje átindulni a Múzeum körútra, az ottani ünnepségre. A rendőrök is megmutatták magukat. A tér sarkán három kisbusz meg egy terepjáró várakozott.

10:00 - Felvonták a lobogót

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az ünnepi eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok egy részének képviselői, a diplomácia testület tagjai. A Fidesz, ahogyan korábban, most sem vesz részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen az állami lobogó ünnepélyes felvonásán.

9:41 - Sípolás és "Gyurcsány takarodj"

A Kossuth téri kordonon belül, a detektoros kapukon kívül körülbelül 100-150 ember áll, többeknél van árpádsávos vagy magyar zászló. Azt kiabálják, hogy "elkúrtad", "Gyurcsány takarodj!". Sípolnak, dudálnak. Egész erős a hangjuk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

9:33 - Komolyan vették a készültséget

Nagyon komolyan vette a március 15-i készültséget a rendőrség. Budapest belvárosa szorosan le van zárva. Egy kukás szerint a biztonsági intézkedések keretében el kellett vinni minden kukát a belvárosból. A Kossuth téren fémdetektoros kapu, a Szabadság tér mellett magyar gárdisták, míg a Vörösmarty téren éledezik a vásár.

Részletek itt!

8:53 - Figyel az operatív törzs

Megkezdte a munkát az állami ünnepeken összeülő operatív törzs - közölte Juhász Gábor, a törzs irányítója az MTI-vel. A testület létrehozásáról tavaly nyáron döntött a kormány, hogy megelőzhető legyen a 2006. augusztusi tűzijáték alatt történt utcai káosz megismétlődése. Az operatív törzs szükség esetén - ha a biztonságot bármi  veszélyezteti - dönthet egy-egy rendezvény helyszínének, programjainak módosításáról, esetleg elhalasztásáról, megszakításáról.

8:35 - Kamerák figyelnek mindent

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az ünnep előtt egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy térfigyelő kamerák segítségével rögzítik mindazt, ami szombaton reggel, az állami lobogó felvonásakor a Kossuth Lajos téren történik. Szerinte így pontosan azonosíthatóak lesznek azok, akik az ünnepi rendezvény megzavarásával próbálkoznak - írta az MTI.
   
Rogán Antal, az V. kerület polgármestere sajtóértekezleten mondta el, hogy a kerületben 22 térfigyelő kamerával figyeli majd a rendőrség az utcákat. A rendszer akár éjjel is értékelhető képet ad.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke szintén közölte az MTI-vel, hogy a párt nagygyűlése alatt a Fidesz önkéntesei 40 ponton időkódos videokamerával készítenek majd felvételeket, így ha bármi olyan jelenség lenne, amely veszélyezteti a békés ünneplést, akkor a biztonsági munkatársak vagy ha kell, a rendőrség megteheti a szükséges lépéseket. Hozzátette: a videofelvétellel is bizonyítani tudják, mi történt a rendezvény idején.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mi lesz ma?

Országszerte összesen 1164 rendezvényt jelentettek be a március 15-ei nemzeti ünnepre. A rendőrség ezek közül tizenkét rendezvényt sorolt a kiemelt kockázatúak közé. Budapesten 166 megemlékezés, tüntetés, felvonulás lesz. A rendőrség az ünnep egész napjára fokozott ellenőrzést rendelt el.

Az állami rendezvények reggel fél 10-kor, a Kossuth téren kezdődnek zászlófelvonással és koszorúzással. A Kossuth teret ismét kordonnal zárta körbe a rendőrség. Az ünnepségre érkezők detektoros kapukon, ruházat- és csomagátvizsgálást követően léphetnek be.

A Múzeumkertben 11-től tartják a hivatalos állami megemlékezést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök este zárt ajtók mögött, a Művészetek Palotájában, a március 15-ei díszelőadás alatt mond majd beszédet. A Fidesz délután háromtól az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tart nagygyűlést "Igen! Magyarország győzött!" címmel.