Szonda: Példátlanul nagy a Fidesz tábora

Vágólapra másolva!
A rendszerváltás óta még soha egy pártnak sem volt olyan nagy tábora, mint amekkorával a Fidesz rendelkezik - derül ki a Szonda Ipsos márciusi felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. Az ellenzéki párt új támogatókat szerzett a számára sikeres népszavazás után, míg a szocialisták hívei kedvetlenebbé váltak.
Vágólapra másolva!

A választókorú lakosság körében 39, a biztos pártválasztóknál (akik elmennének szavazni és el is döntötték, kire voksolnának) pedig 67 százalék a Fidesz támogatottsága - derül ki a Szonda Ipsos márciusi felméréséből, amely hangsúlyozza, hogy a rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt ilyen nagy rokonszenvtábora. A legnagyobb ellenzéki párttal szimpatizálók száma meghaladja a 3 milliót.

A Népszabadság által ismertetett kutatás szerint az MSZP jócskán elmarad ettől: a választókorú lakosságot tekintve 16 százalékos a támogatottsága, a biztos pártválasztók esetében pedig 24 százalékos. Az MDF és az SZDSZ nem lépné át a parlamenti küszöböt egy mostani választáson, a demokrata fórum 3, a liberális párt 2 százalékon áll a biztos pártválasztók körében - állapította meg a felmérés.

A kutatásból kiderül, hogy a Fidesz a népszavazási sikere eredményeként sok új szavazót szerzett, míg az MSZP-t nem is annyira a támogatók elvesztése jellemezte, hanem az, hogy táborának önbizalma és választási kedve megcsappant.

A felmérés szerint a Fidesznek sikerült növelnie támogatottságát a városokban és az idősek körében, vagyis olyan választókat tudott maga mellé állítani, akik korábban hagyományosan a balliberális oldalt támogatták. A kutatók megállapítják azt is, hogy a szocialisták kedvetlenebbé váltak ebben a hónapban: míg februárban még 72, most csak 66 százalék tartja magát aktív szavazónak. Hangulatukra jellemző az is, hogy többségük - 55 százalék - úgy véli, rossz irányba halad Magyarország - írja a Népszabadság.