Panasz érkezett az ombudsmanhoz az érettségi javítókulcsára

Vágólapra másolva!
Panasz érkezett az oktatási ombudsmanhoz az idei magyarérettségi javítókulcsa miatt - írta a Magyar Nemzet. A beadvány írója szerint a szövegértési feladat megoldásainak jó része hibás. Több tanár is kifogásolta ugyanezt a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületénél. Az Oktatási Hivatal kedden közölte: hozzájuk nem érkezett jogszerű kifogás a magyar írásbelik kapcsán.
Vágólapra másolva!

Az írásbeli magyar érettségi megoldókulcsa miatt az oktatási jogok biztosához fordult egy oktatási szakértő, mert szerinte hibás a javítási útmutató - számolt be róla a keddi Magyar Nemzet. Szolnoki Tibor, a panaszos azt állítja: a középszintű vizsga szövegértési példájában tizenhét feladat közül kilenc esetben rossz, hatban pedig vitatható a megoldás.

A Nádasdy Ádám nyelvésszel készített interjúhoz kiszabott feladatokra az oktatási szakértő szerint az idő - hatvan perc - is kevés volt, a javítókulcs pontozása pedig igazságtalan. Szolnoki az oktatási ombudsmanhoz, Aáry-Tamás Lajoshoz írt beadványában kitért arra: a feladat miatt hátrányba kerülhetnek az idén érettségizettek az egyetemi felvételin a korábban végzettekkel szemben.

Szolnoki szerint jogsértő az is, hogy az oktatási tárcához tartozó Oktatási Hivatal iskoláknak küldött levele szerint kizárólag ők módosíthatják a javítási-értékelési útmutatót, a tételkészítő bizottság kezdeményezésére. A panaszos pedig úgy véli: nincs sok esély rá, hogy a bizottság beismerné, ha hibázott.

A Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületéhez is érkeztek panaszok az érettségi javítókulcsával kapcsolatban - mondta a Magyar Nemzetnek a szervezet elnöke, Porogi András. Porogi úgy tudja: néhány tanár megkereste emiatt az Oktatási Hivatalt, amely nem ismerte el, hogy tévedett volna.

Az Oktatási Hivatal kedden közleményt adott ki a napilap cikkére reagálva. Ebben azt írták, hogy nem érkezett jogszerű és ésszerű időn belül semmilyen kifogás a magyar írásbeli érettségik kapcsán. A feladatokat a kompetencia alapú oktatás elveit figyelembe véve dolgozták ki, és a javítókulcs véglegesítését az érettségi vizsga napján, gyakorlott pedagógusokból álló szakmai bizottság végezte - közölték.

A 2008-as középszintű magyar érettségit 83 109 tanuló írta meg. Az Oktatási Hivatalhoz összesen 44 kérdés érkezett, ezek szinte mindegyike a javító kulcsban szereplő szavak értelmezéséről szólt - állítja a hivatal, hozzátéve, hogy a kérdésekre minden esetben részletes írásos választ kaptak az érdeklődők.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a legnagyobb szakmai szervezet, a Magyartanárok Egyesülete több nyilatkozatban is méltatta a 2008-as magyar érettségi feladatok magas színvonalát. "Az Oktatási Hivatal érthetetlennek tartja, hogy egy hónappal az írásbeli érettségit követően ilyen, az érettségizők és a felsőoktatásba készülők nyugalmát megzavaró, céltalan és valótlan vádaskodások jelenhetnek meg a Magyar Nemzetben" - írták, hozzátéve: kifogás a napilapban megszólaló személyektől sem érkezett.