Batiz akkor fizetne több lakbért, ha másokat is ellenőriznek

Vágólapra másolva!
Elkészült a független jogi szakértő véleménye arról, hogy Batiz András volt kormányszóvivő jogszerűen jutott-e szociális alapon bérlakáshoz - tudta meg az [origo]. A szakvélemény szerint az önkormányzatnak a hatályos törvények alapján nem volt más választása, mint hogy a korábban megállapított, alacsony lakbérért adja a volt tévésnek is az Andrássy úti lakást. Így egy megoldást tartanak lehetségesnek: ha Batiz belemenne, hogy ezentúl piaci alapú lakbért fizessen. Batiz egyetért vele, hogy vagyoni alapon felülbírálják bérletét, ha a többi bérlővel is hasonlóan járnak el.
Vágólapra másolva!

"Az önkormányzat előtt nem volt jogszabályi lehetőség arra, hogy a lakáscsere során esetlegesen másik kategóriába sorolja a lakbér mértékét, így Batiz András szociális bérlakásokra megállapított lakbér mértékét fizette meg jogszerűen" - állapítja meg jogi szakértői véleményében Beraczkai Bernadett ügyvéd. A jogászt azzal bízta meg áprilisban a terézvárosi önkormányzat: vizsgálja meg, hogy Batiz András volt kormányszóvivő, tévés műsorvezető törvényesen - a vonatkozó jogszabályok betartásával - jutott-e egy VI. kerületi szociális bérlakáshoz. Ezzel együtt annak is utánajárt, megfelelő-e a csaknem 1200 terézvárosi lakás bérbeadásának jogi háttere.

Mivel Batiz András lakáscserével jutott az Andrássy úti ingatlanhoz - egy VII. kerületi magántulajdonú lakás bérletét cserélte el a terézvárosi lakás bérleti jogára - a szabályok értelmében ugyanolyan típusú bérleti díjat fizethetett, mint elődje -, derül ki a [origo]-hoz eljuttatott szakvéleményből. A kerületi önkormányzat szerint nem sorolhatták más kategóriába, és a jogszabályoknak megfelelően adták hozzájárulásukat a lakáscseréhez, amit a szakvélemény alátámasztott.

A hatályos szabályok nem teszik lehetővé az ügyben, hogy az önkormányzat - egyoldalúan - módosítsa Batiz szerződését - állapítja meg a vizsgálattal megbízott jogász. Szerinte így az ügy "olyan rendezését lehet jelenleg elképzelni, hogy Batiz András - az önkormányzattal történt tárgyalások után - járuljon hozzá a lakásbérleti szerződés módosításához akként, hogy szociális besorolás helyett vagy piaci alapú, vagy költségalapú megállapodásra módosítsa".

Batiz belemegy, ha a többi bérlőnél is így járnak el

Erre az eredményre számítottam, hiszen a független szakértő lényegében megerősítette, amit én eddig is állítottam, hogy a lakásbérlésem minden törvényes feltételnek megfelelt és megfelel a mai napig - reagált a szakvéleményben foglaltakra az [origo]-nak Batiz András.

Arra a lehetőségre, hogy hozzájárulhatna a szociális bérleti díj módosításához, Batiz azt mondta: partnere az önkormányzatnak abban, hogy lakásbérlése "ne csak a törvényességi, hanem a morális szempontoknak is maximálisan megfeleljen". "Ha a törvény ezt lehetővé teszi, maximálisan támogatom, hogy a kerületben 2001 előtt bérbevett ingatlanoknál - így az enyémnél is - figyelembe vegyék a bérlő vagyoni helyzetét. Ha ez alapján magasabb összegű lakbért kell fizetnem, azt természetesen vállalom" - mondta.

Bérletből tulajdon lehet

Amint arról korábban beszámoltunk, a VI. kerületi önkormányzat rendeletei pontosan meghatározzák, milyen feltételekkel lehet szociális bérlakásokhoz jutni, ezeket azonban nem kell vizsgálniuk lakáscsere esetén. Így például a jelenlegi szabályok szerint a szociális bérlakásban elő család egy főre jutó havi jövedelme legfeljebb az öregségi nyugdíjminimum 2,5-szerese, vagyis 71 250 forint lehet.

A házat, amelyben Batiz bérlakása van, 2006 decemberében az önkormányzat kijelölte értékesítésre, vagyis - feltéve, hogy a műemlék épület lakásainak magánkézbe adásának feltételéül szabott építési munkák megvalósulnak - a lakók, így a volt kormányszóvivő is eldöntheti, meg szeretnék-e vásárolni bérlakásukat.