Közös agyalásra emlékszik a Hír TV forrása

Vágólapra másolva!
Hét-nyolc ember találta ki a Hír TV által kirobbantott állítólagos lejáratási ügy drogos részét a Magyar Nemzet székházában - állította az [origo]-nak Baráth Miklós, az ügy egyik szereplője. A Hír TV hírigazgatója, Szikszai Péter szerint Baráth hazudik és hülyeségeket beszél. Baráth viszont állítja, hogy a csatorna manipulál a titokban rögzített felvételekkel. A hírigazgató azt mondta, egyelőre nem hozza nyilvánosságra a vágatlan felvételeket.
Vágólapra másolva!

Egy nagyon elegáns irodában, bőrfotelek és tölgybútorok között 7-8 ember találta ki a drogos történetet, mégpedig a Magyar Nemzet székházában még májusban - állította az [origo]-nak Baráth Miklós, a Hír TV által múlt pénteken kirobbantott ügy egyik szereplője. A férfi az állítólagos résztvevők közül csak két Hír TV-s riporter nevére - Krakkó Ákoséra és Kisberk Szabolcséra - emlékszik, a többiekére nem. Annyit tett hozzá, hogy ott volt még a "Hír TV hivatalos ügyvédje", de az ő nevét sem tudta felidézni. "Rossz a névmemóriám" - mondta, majd hozzátette, hogy a beszélgetés résztvevői nevükön kívül nem mondtak mást magukról.

A Hír TV péntek esti Célpont című műsorában titokban rögzített felvételrészletekre hivatkozva állította azt, hogy Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnökének, Tóth Viktornak az ügyvédje, Helmeczy László pénzt fizetett volna egy drogdílernek, hogy az kábítószert csempésszen két Hír TV-s munkatárs kocsijába. A tévé azt sugallta, hogy Tóth Viktor állhat a háttérben. A riportban szereplő drogdíler Baráth Miklós volt, aki ugyanakkor később tagadta, hogy kábítószer-kereskedő lenne. Kijelentette azt is, hogy valójában a Hír TV találta ki az egész drogos történetet - amit a csatorna viszont tagad.

"Már-már baráti viszony"

Baráth azt mondta, hogy a Magyar Nemzet székházában lezajlott beszélgetés volt az az alkalom, amikor a jelenlévők "együtt, közösen" kitalálták a történetet. Azt, hogy majd ő helyezi el a riporterek autójában a kábítószert és hogy mindez úgy tűnjön, mintha az egész ügy mögött - Baráth megbízóiként - Helmeczy László ügyvéd és Tóth Viktor állnának. Kerestük a Magyar Nemzet szerkesztőségét az impresszumban megadott két vezetékes telefonszámon, de nem vette fel senki.

Az állítólagos találkozót követően Baráth állítása szerint már csak három emberrel tartotta a kapcsolatot. Köztük volt a két riporter, akikkel Baráth szerint "már-már baráti" viszony alakult ki. A harmadik férfi "egy fekete hajú, alacsony, borostás ember volt, talán Szikszai vezetéknevű, de lehet, hogy rosszul emlékszem" - közölte Baráth. A Hír TV hírigazgatóját Szikszai Péternek hívják (aki korábban a Magyar Nemzetnél dolgozott), de hogy vele beszélt-e többször Baráth, arra nem tudott felelni. Szikszai az [origo] kérdésére azt mondta, úgy emlékszik, egyszer találkoztak.

Ezt követően jött Baráth szerint a június 2-i előre megrendezett jelenet, amikor a Hír TV székháza előtt némi sütőporral a zsebében beült Kisberk Szabolcs nyitva hagyott autójába, majd lecsaptak rájuk a rendőrök. "Ez után két hónap csend lett. Azt mondták, hogy befulladt a dolog, nem lesz belőle semmi" - mondta Baráth, aki aztán meglepve tapasztalta, hogy a tévések mégis jelentkeztek egy történettel múlt pénteken a Célpont című műsorban.

Baráth: "Elnézést kért Kisberk Szabolcs"

Baráth azt mondta, az dühítette fel, hogy drogdílernek nevezték a műsorban. "Számon kértem őket, hogy nem ezt mondtátok, mire a Szabolcs többször elnézést kért. Azt mondta, ő nem tudott mit tenni, nem rajta múlt" - állította Baráth. A bocsánatkérés "tegnap vagy tegnapelőtt" volt Baráth szerint.

A Hír TV az elmúlt napokban több különféle felvételt is leadott, állításuk szerint ezek az ő verziójukat igazolják. Baráth azt mondja, hogy körülbelül 10-20 órát beszélt a riporterekkel, "amit ezek szerint titokban mind felvettek". A férfi közölte, ezekből mazsoláznak a tévések, és olyan dolgokat vágnak össze egy-egy mondatba, ami "sem térben, sem időben" nem úgy volt.

Konkrét példaként a Helmeczyvel történt beszélgetést említette, ahol szerinte két teljesen különálló beszélgetésből vágtak össze egyet. Ez még az ő hangja, de azt mondta, van, ahol már a hangját is hamisították. Az egyik ilyen videóban az hangzik el a neve alatt, hogy "három ember van most, akit kompromittálni akarnak kemény szinten, te, a Szabolcs, meg a Gaskó". (Gaskó István a Liga Szakszervezet elnöke.) A másik szerint azt állítja saját magáról, hogy "kampóra akasztották" és összeverték. "Ez sem igaz, nincs is rajtam semmi nyoma ennek" - mondta. Baráth szerint már az ismerőseinek is feltűnt, hogy nem az ő hangja hallható a felvételeken.

Szikszai: "Hülyeségeket beszél"

Kérdésünkre, hogy tudja-e valmivel bizonyítja állításait, Baráth azt mondta, a nála lévő felvételeket mind lefoglalta a rendőrség. Ráadásul csak a Helmeczyvel folytatott beszélgetéseit vette fel titokban, amelyek szerinte megegyeznek azzal, amit az ügyvéd a saját védelme érdekében nyilvánosságra hozott. Akkor viszont nem használt titokban diktafont, amikor a tévésekkel találkozgatott, "mert bennük megbízott".

Szikszai azt mondta az [origo]-nak, hogy Baráth hazudik, nem vágtak össze semmit, minden állításukat felvétellel tudják bizonyítani. Baráth azt mondta, vannak olyan felvételek, amelyeken nem is az ő hangja hallható, mégis úgy állítják be, mintha ő beszélne. A hírigazgató erre csak annyit mondott, hogy "cáfolom, hülyeséget beszél".

Arra a kérdésünkre, hogy a tévé miért nem közli le az összes beszélgetést vágatlanul, az elejétől a végéig, Szikszai így felelt. "Ennek kereskedelmi oka van. Lehet, hogy a pénteki Célpont-ban már lesz ilyen, és így többen nézik majd. Végleges döntés még nincs róla. Ha lesz, a jövő héten felkerülhetnek a honlapunkra a felvételek."

Tóthot is ismerte Baráth

Nemcsak a Hír TV munkatársaival volt közvetlen kapcsolatban Baráth, hanem Tóth Viktorral is. Baráth a szerdai Blikkben régi ismerősének nevezte Tóthot. Kérdésünkre már finomította ezt, mindössze annyit mondott erről, hogy különféle megyei rendezvényeken találkozgattak korábban.

Helmeczy bizonyítékokat adott át az ügyészségnek

Az ügyvéd a mobiltelefonját és annak adatkártyáját egy zárt borítékban adta le az ügyészségen, mert állítása szerint "így érzi biztonságban magát". A bizonyítékokat az ügyészség átvette, azokról jegyzőkönyv készült - nyilatkozta a távirati irodának Helmeczy. A Fővárosi Főügyészségre egyelőre nem érkeztek meg az ügy iratai a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségtől.

Az előzmények

A zavaros történetnek minden szereplője mást állít. A Hír TV egy hete, augusztus elsején hozta nyilvánosságra, hogy kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. A televízió állítása szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett a büntetett előéletű Baráth Miklóssal, akit Veres volt kampányfőnöke, Tóth ajánlott a figyelmébe. A rendőri intézkedés során csak sütőport találtak a tévések kocsijában.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után a miniszter közleményt adott ki, ebben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás "bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját". A kedd óta nyilatkozó Baráth korábban megvádolta Tóthot és a Hír TV újságíróit, amikor arról beszélt: Tóth kereste meg azzal, hogy valamilyen "kellemetlen" ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki. Helmeczy László ügyvéd közölte: beperli a Hír TV-t.

Állítólag Gaskó lejáratását is tervezték

Barna István, a VDSzSz ügyvivője, kelet-magyarországi területi vezetője szerint a VDSzSz debreceni irodáját egy magát Tibornak nevező férfi márciusban azzal kereste meg, hogy tudomására jutott, hogy Gaskó Istvánt pedofíliával akarják lejáratni. Elmondta, hogy azt tervezték meg nem nevezett személyek, hogy elektronikus levelet küldenek Gaskó számítógépére, s miközben olvassa, olyan vírust juttatnak a gépre, amely feltölti a pedofil képeket. Az ismeretlen férfi szerint egy 11 éves lány is bizonyította volna, hogy találkozott Gaskóval és kapcsolata volt a férfivel.

A VDSzSz a rendőrséghez fordult, ám a magát Tibornak nevező személy nem vállalta a találkozást a rendőrökkel..