Ellenőrizni kell a kínai tejporból készült termékeket

Vágólapra másolva!
A boltosoknak kell ellenőrizniük minden, 15 százaléknál több kínai tejport tartalmazó készítményt hétfőtől saját költségükön, ha azt gyanítják, hogy a termékben esetleg szennyezett tejport lehet. Az a hét közepére derül ki, hogy a kínai, fehér nyúl nevű cukorka tartalmaz-e szennyezett tejport. A boltos nem tudott válaszolni az ellenőrök kérdéseire, csak kínaiul beszélt.
Vágólapra másolva!

Minden, 15 százaléknál több kínai tejport tartalmazó készítményt ellenőrizni kell mától a bolt tulajdonosoknak, a saját költségükön - mondta hétfőn Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese, hozzátéve, hogy a termékek ellenőrzését európai uniós határozat írja elő. Szerinte Magyarországra elvileg nem kerülhetett be kínai tejport tartalmazó termék, legfeljebb illegálisan, harmadik országból. A kereskedőknek ezért gyanú esetén önellenőrzéssel kell eldönteniük, hogy termékeik tartalmaznak-e kínai tejport.

Bognár szerint hazánkban eddig egyetlen vizsgált tételben sem mutatták ki a nagy mennyiségben mérgező melamint, és a szakember nem is számít arra, hogy ilyen terméket találnának.

Vizsgálják a kínai cukorkát

Bognár korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a hét közepére készül el annak a kínai cukorkának a vizsgálati eredménye, amelyről azt feltételezik, hogy akár melaminnal szennyezett tejporból is készülhetett - mondta az Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője.

Az RTL Klub híradója pénteken számolt be arról, hogy Budapesten is lehet kapni fehér nyúl nevű kínai cukorkát. A cukorka kínai gyártója csütörtökön jelentette be, hogy ugyanazt a mérgező anyagot, a melamint használták az előállításánál, amelyet kínai tejporokban is megtaláltak.

A melamint eredetileg a ragasztó- és a műanyaggyártásban használták, fogyasztása elsősorban a vesét károsítja. A mérgező tejporoktól eddig 53 ezer gyerek betegedett meg Kínában, 4-en pedig meghaltak.

Bognár közölte: a főváros egy üzletében bukkantak rá az édességre, a hatóságok 13 csomagot foglaltak le a fehér nyúlból. A hivatal vezetője hozzátette: az üzletvezető a helyszínen nem tudott válaszolni a hatóságok kérdésére, mivel csak kínai nyelven értett. Ráadásul semmilyen dokumentációval nem rendelkezett a termékkel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság pénteken vezette be a Kínából származó, tejport tartalmazó élelmiszerek szigorúbb ellenőrzését. A bizottság szóvivője szerint az uniós hatóságok megvizsgálják az EU területére beérkező összes olyan kínai terméket, amelyek 50 százaléknál több tejport tartalmaznak. A szóvivő ezek közé sorolta például a süteményféléket és a csokoládékat.