Sólyom hibát talált a vízummentességi megállapodásban

Vágólapra másolva!
Túlságosan tág körben szabályozzák az ujjlenyomatok nyilvántartását a magyar törvények, ezért az amerikai hatóságok olyan adatokhoz is hozzájuthatnak, amelyek a terrorizmus elleni harchoz teljesen fölöslegesek - indokolta döntését Sólyom László, aki visszaküldte az Országgyűlésnek a bűnügyi adatcseréről szóló törvényt. Az államfő szerint rendezni kell a hazai szabályozást, mielőtt hozzáférést adnánk az USA-nak az ujjlenyomatokhoz.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódó, a bűnügyi adatcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt - közölte a Köztárssági Elnöki Hivatal. Az államfő azzal indokolta döntését, hogy a magyar törvények "igen tág körben írják elő az ujjlenyomatok tárolását", vagyis az amerikaiak olyan emberek ujjlenyomataihoz is hozzáférhetnének, akiket soha nem vádoltak bűncselekmény elkövetésével.

Az államfő szerint aggályokat vet fel, hogy az amerikai hatóságok ilyen tág körben férhetnek hozzá magyar állampolgárok személyes adataihoz. Sólyom ezért arra kérte az Országgyűlést, a megállapodást csak az után kösse meg, hogy rendezte az ujjlenyomat-nyilvántartás hazai szabályait.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint akár 20 évig is tárolhatják azoknak az ujjlenyomatait is, akiket csak gyanúsítottak szándékos bűncselekmény elkövetésével, de vádat nem emeltek ellenük. Az államfő azt is kiemelte, hogy a magyar nyilvántartásban szereplő adatok jelentős része "nem bír jelentőséggel az Egyesült Államok hatóságainak (...) bűncselekmények megelőzésére vagy üldözésére irányuló tevékenységében".

A köztársasági elnök szerint a törvény visszaküldése miatt nem fog késedelmet szenvedni a megállapodás végrehajtása, hiszen az több végrehajtási megállapodás megkötését is előírja. Az államfő a házelnöknek címzett levelében azt írja, ezek megkötésével párhuzamosan átalakíthatnák a magyar szabályozást is.

"Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Külügyminisztérium sajnálattal vette tudomásul a Köztársasági Elnök Úr döntését" - reagált közleményben a két tárca. A minisztériumok szerint a megállapodásban a Magyarországon már hatályos, az Európai Unió jogába is beillesztett Prümi Szerződés mintáját követi, amely törvényesen és megbízhatóan garantálja a bűnügyi nyilvántartások közötti adatcserét. Az IRM és a KÜM azt ígéri, alaposan tanulmányozza a köztársasági elnök megállapításait, és ennek megfelelő javaslatot tesz majd. Az IRM szerint a tárcánál már megkezdődött a bűnügyi nyilvántartásokra vonatkozó szabályok áttekintése.

"Az amerikai fél továbbra is optimista, valószínűleg nem befolyásolja a magyar vízummentesség életbelépését az, hogy Sólyom László államfő visszaküldte a parlamentnek az utolsó megállapodásról szóló törvényt" - mondta az MTI-nek Jan Krc, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja. Látnunk kell a részleteket, de optimisták vagyunk, hogy a kérdés hamarosan megoldódik és a vízummentességi programot érintő kedvező megoldás születik - hangsúlyozta Krc.