Ketten meghaltak Nagycsécsen, miután Molotov-koktélt dobtak, valamint rálőttek a házukra. Az épület kiégett. Az egyelőre ismeretlen támadók a vele szemben lévő házra is "gyúlékony anyaggal megtöltött palackot" dobtak. A rendőrség egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. A környéken összegyűltek a kisebbségi önkrományzatok vezetői, szerintük szélsőséges csoportok vannak a háttérben. A nyomozás vezetője szerint eddig semmilyen szélsőséges megnyilvánulást nem tapasztaltak Nagycsécsen, a lehetséges indítékokról viszont egyelőre nem tudott nyilatkozni. 

Meghalt egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő Nagycsécsen, miután nem sokkal éjfél után "gyúlékony anyaggal megtöltött palackot" dobtak, valamint rálőttek a házukra. A községben két egymással szemben lévő házat támadtak meg az egyelőre ismeretlen tettesek.

Fendkívüli sajtótájékoztatóján Mecser Tamás ezredes, főkapitány-helyettes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, hogy az elkövető vagy elkövetők személye eddig ismeretlen, és az esetleges indítékról sem tud érdemben nyilatkozni. Nagycsécsen, a Dózsa György utca végén lévő két, csaknem szemközti házat érte a támadás. Az egyik épületben - miután bedobták a Molotov-koktélt - tűz keletkezett. A házban tartózkodó három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni a lakásból, eközben érte a halálos lövés a két felnőttet. A ház tulajdonosa is megsérült.

Nem célzott lövések voltak

A helyszínen tartózkodó bűnügyi szakértő szerint éles lőfegyverből adták le a lövéseket, a támadó azonban nem láthatta, hogy ki és hol tartózkodik a házban, tehát nem célzott lövésekről van szó.

A szemben lévő házra - ahol két gyermek és a szülők voltak otthon - is dobtak Molotov-koktélt, de az nem gyulladt be, így nem is okozott tüzet. Mindkét házban többen tartózkodtak a támadás idején - közölte az [origo]-val Dobi Tamás, a megyei rendőrkapitányság sajtóügyeletese.

Az elkövetők elmenekültek a támadás után, a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást. A rendőrség körbezárta azt az útszakaszt, ahol a Molotov-koktélos támadás történt. A szemle hétfő délután is tartott, de a nyomozás érdekében és jelenlegi szakaszában ezekről pontosabb információ nem közölhető - mondta Mecser Tamás

Draskovics Tibor rendészeti miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy kiemelt ügyként kezelik a Nagycsécsén történt gyilkosságot, a történtek kiderítésére külön nyomozócsoportot hoztak létre. A nyomozócsoportban nem csak az illetékes megyei rendőrkapitányság, hanem a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai is helyet kaptak.

Nagycsécsen eddig nem voltak szélsőséges akciók

Az ezredes közölte azt is, hogy a Tiszaújvárostól tíz kilométerre lévő, 916 lakosú Nagycsécs bűnügyi szempontból nem fertőzött terület. Összesen 35 bűncselekmény történt idén, ebből kettő volt személy elleni erőszak. Megjegyezte: eddig semmilyen szélsőséges megnyilvánulást nem tapasztaltak Nagycsécsen.

Ezt az információt megerősítette Gulyás Ottó, a település polgármestere is, aki közölte: a helyi önkormányzat anyagilag is támogatja majd az áldozatok családját. A polgármester elmondta, hogy a községben - ahol a roma lakosság aránya mintegy 30 százalék - jó a kapcsolat a kisebbséggel. "Itt is, mint minden kis faluban vannak problémák, de arra, hogy ekkora horderejű bűncselekmény történjen, senki sem gondolt" - közölte.

A megyei rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt indított nagy erőkkel nyomozást. A főkapitányság vezetője egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Terjednek a téves információk

Egy közeli utcában lakó asszony délelőtt azt mondta az [origo]-nak, hogy senkit nem engednek a helyszín közelébe, a bámészkodókat hazaküldik. Az asszony látásból ismerte a megtámadott ház lakóit, de azt is mondta, nem nagyon barátkoztak a falubeliekkel - ők ugyanis a periférián laktak.

Az áldozatok szomszédja - aki a másik megtámadott házban él - azt mondta az MTI-nek, hogy az ő élettársa hozta ki a halálos áldozatokat a lakásukból. Úgy tudja, hogy mindkettejüket fejbe lőtték. Egy közelben lakó férfi a szomszédoktól úgy értesült: az egyik áldozatra ötször is rálőttek.

Egy nagycsécsi asszony - akinek menye a Dózsa utcában lakik - szintén úgy tudja, hogy agyonlőtték az égő házból kifutó két embert. Az asszony az [origo]-nak azt mondta, hogy a megtámadott házban négyen tartózkodtak: egy férfi és a felesége, szellemi fogyatékos lányuk, valamint egy mozgássérült fiú, akit a házaspár nevel. Ők voltak benn, mikor égett a ház - állította az asszony. A házban lakó nőt és a mozgássérült fiút lelőtték, a férfit csak súrolta a golyó, ezután a tettesek autóval elmenekültek a helyszínről - így tudja az asszony. Hozzátette: a szellemi fogyatékos kislány azért élte túl a lövöldözést, mert süket, így a támadásból semmit sem hallott.

Az [origo] kérdésére, hogy voltak-e szemtanúk, a rendőrség sajtóügyeletese azt mondta, hogy azonnal megkezdték a tanúkihallgatásokat. Dobi Tamás nem tudott válaszolni arra, hogy az áldozatoknak lehettek-e haragosaik.

Forrás: MTI

Nagycsécs polgármestere délutánig nem elérhető. A városházán az [origo]-nak annyit mondtak: nem tartózkodik a támadás helyszínén.

Összegyűltek a kisebbségi vezetők

A tragédia hírére a környékbeli települések cigány önkormányzati vezetői is összegyűltek, akik már reggel egyeztettek a rendőrséggel.  Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke az MTI-vel a helyszínen közölte: két védtelen ember halt meg a támadás során, akik sosem ártottak senkinek. "Hátulról, galád módon követték el a bűncselekményt" - tette hozzá.

A helyiek azt mondták, a robbanásra lettek figyelmesek. Nagy Tibor - aki maga is megsérült a támadás során - az MTI-nek azt mondta: felesége és bátyja halt meg. Felálltak, hogy kinézzenek az ablakon, és akkor érte őket a lövés.

Nagycsécsen nincs kisebbségi önkormányzat. Az összegyűlt környékbeli kisebbségi önkormányzati vezetők viszont egyöntetűen úgy gondolják, hogy szélsőséges csoportok vannak a háttérben. Nótár Zoltán, az igrici kisebbségi önkormányzat vezetője azt mondta, információi szerint az áldozatok sosem kerültek összeütközésbe a törvénnyel.