Nem szavaztak a miniszteri fizetések csökkentéséről

2008.11.24. 12:13

A szavazásig sem jutott az Országgyűlésben a Fidesz javaslata, miszerint a 2002-es szintre kellene visszaállítani az államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Az ellenzéki párt szerint a szocialisták még napirendre sem engedték venni az állami cégek vezetőinek, valamint azok fizetésének a csökkentését szolgáló javaslatukat.

Nem vette napirendre az Országgyűlés hétfőn a Fidesz javaslatát, amely a 2002-es szintre állítaná vissza az államtitkárok, miniszterek és a miniszterelnök fizetését. Az indítvány napirendre vétele mellett szavazott a Fidesz, a KDNP és az MDF, nemmel voksolt az MSZP és az SZDSZ. Az Országgyűlés végül hétfő délután 156 igen és 199 nem szavazattal elvetette az indítványt.

A Fidesz és a KDNP szerint - mint azt hétfő délelőtt közölték - nem elégséges a képviselői költségtérítés adóztatása, több lépéssel kellene megalapozni a takarékosságot. Ezzel kapcsolatban a két ellenzéki párt támogatja az MSZP javaslatát, hogy 15 százalékos adót vessenek ki a képviselők költségtérítésére.

A további spórolás miatt - így indokolta a Fidesz saját javaslatát - a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen kezdeményezték, hogy házszabálytól eltéréssel vegye napirendre azt a törvénymódosítást, amely a 2002-es szintre állítaná vissza a vezetők fizetését. Ezt a törvénymódosítást eredetileg még 2006-ban kezdeményezték.

Navracsics Tibor hétfőn délelőtt hangsúlyozta: ha a szocialisták is komolyan veszik az állami takarékosságot, akkor lehetővé teszik, hogy még hétfőn tárgyaljon erről a parlament.

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő a szavazás után újságíróknak azt mondta: ezzel az MSZP és SZDSZ beismerte, hogy csak a kiszolgáltatott emberektől vesznek el pénzt a megszorításokkal, de fel sem merül, hogy saját maguk részt vállaljanak a válság kezeléséből adódó terhekből.

Amíg a nyugdíjasoktól elveszik a pénzt, addig ők maguk semmilyen áldozatot nem hajlandók vállalni - jelentette ki.
Szijjártó arról is beszélt, hogy a szocialisták még napirendre sem engedték venni másik két, állami takarékosságra irányuló javaslatát a pártnak.

Az egyik maximum 200 fős parlamentet javasol, a másik pedig az állami vagyonról szóló törvényt módosítja. Ennek lényege, hogy az állami többségi tulajdonban lévő cégek igazgatótanácsait és felügyelőbizottságait háromfősre szűkítenék, a tagok a javadalmazása pedig nem lehetne több a havi bruttó átlagkeresetnél.

KAPCSOLÓDÓ CIKK