Lóvá tett rendőrjelöltekről faggatják az IRM-et

Vágólapra másolva!
Bár az évek óta súlyos rendőri létszámhiány mérséklése miatt nyitott a BRFK toborzó irodát tavasszal, sok érdeklődőt végül kikosaraztak. Kontrát Károly fideszes képviselő szerint az igazságügyi minisztérium bolondját járatta a jelentkezők többségével, mert a kiképzést végző iskolák létszámát nem növelték jelentősen, így sokan hoppon maradtak. Az ORFK nem árulta el, miért zárult az eredetinél jóval mérsékeltebb ereménnyel a toborzás, a minisztérium pedig hallgat.
Vágólapra másolva!

Sok hűhó semmiért - avagy mire volt jó a BRFK toborzóirodája? - ezzel a címmel nyújtott be parlamenti interpellációt november 4-én az igazságügyi és rendészeti miniszterhez Kontrát Károly fideszes képviselő. Kontrát azt kérte számon a miniszteren: mi értelme volt működtetni a toborzóirodát, ha szerinte végül mégsem biztosították a rendőri pályára készülő jelentkezőknek, hogy elég hely legyen számukra a munkába állás előtt kötelezően elvégzendő iskolákban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 800-1000 fős létszámhiányának csökkentésére április 23-án nyílt meg a toborzóiroda az V. kerületben. A megnyitáskor Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, hogy a budapesti rendőrök létszámának tíz éve tartó csökkenését szeretnék megállítani.

A jelentkezőket rendészeti szakközépiskolákba irányították, mivel a kétéves nappali képzés elvégzése nélkül senkiből sem lehet rendőr. Négy olyan iskola van, ahol a rendőröket képzik, ezek közül kettőben (a budapesti adyligetiben és a miskolciban) hosszabbították meg a felvételi határidejét, hogy azok is bejuthassanak, akik a toborzóiroda áprilisi megnyitása után értesülnek a feltételekről és ezért lecsúsztak a határidőről.

A négy iskolába szeptemberben összesen 990 tanuló iratkozhatott be, 90-nel több mint tavaly, pedig a rendőrségnek ennél sokkal nagyobb tervei voltak az irodával. Május 20-án a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén Bencze József országos rendőr-főkapitány azt mondta: "a korábban tervezett 900-nál, akár 4-500 fővel is többet iskolázhatunk be a rendészeti szakközépiskolákba".

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya az [origo] megkeresésére megerősítette, hogy a rendőrség eredetileg nem csak 90-nel több hallgatóra vágyott. "Valóban volt olyan törekvése a rendőrségnek, hogy az elmúlt években megszokott 900-as beiskolázási lehetőségen túl, további 430 fővel növeljük ezt a keretszámot" - közölte az ORFK.

Sokan akartak rendőrnek állni

Jelentkezőből nem volt hiány. Az ORFK szerint több mint háromszoros túljelentkezés volt a négy rendészeti szakközépiskolába, összesen 3200 jelentkezőből válogattak a felvételi bizottságok. A budapesti toborzóirodában a megnyitó és május utolsó napja között - azaz a meghosszabbított felvételi határidejéig - 2357 érdeklődő fordult meg, közülük 1300-an igényeltek jelentkezési egységcsomagot - tájékoztatta az [origo]-t a BRFK sajtóosztálya. A pótfelvételire jelentkezésig már kevesebben jutottak el. A miskolci iskolába 144-en, az adyligeti intézménybe pedig 345-en nyújtottak be jelentkezési lapot a pótfelvételin, az IRM adatai szerint. Miskolcra 1346 jelentkező közül 514-et, Adyligetre 1049 jelentkező közül 180-at vettek csak fel.

A felvételi eljárás szigorú, de önmagában nem magyarázza, miért ne lehetett volna több diákot felvenni. Az IRM oktatási főigazgatósága november 11-én országos felvételi értekezletet tartott, az erre készült prezentáció kitér arra is, hogyan teljesítettek a jelentkezők a felvételin. Országosan összesen 1245 ember felelt meg az előzetes alkalmasságin, az iskolai felvételin és a pályaalkalmassági vizsgán is - 255-tel több annál, mint amennyit végül felvettek. Az adyligeti iskolába jelentkezők közül 300 ember ment át mindhárom szűrőn, 120-an közülük azonban nem fértek be a keretbe.

A hoppon maradt jelentkezőknek azért nem volt esélyük bekerülni az iskolákba az interpellációt benyújtó fideszes képviselő szerint, mert a minisztérium elutasította a rendőrség javaslatát a keretszámok emelésére. "Van ez a toborzóiroda, mégse éltek azzal a lehetőséggel, hogy többszáz embert beiskolázzanak" - mondta az [origo]-nak Kontrát.

Az [origo] megkereste az ORFK szóvivői irodáját azzal a kérdéssel: volt-e hivatalos kérelem az ORFK részéről az IRM felé, hogy 4-500 fővel bővítsék a felvételi keretszámot, és ha igen, mi volt a válasz erre. A rendőrség nem adott egyértelmű választ a kérdésre. Csupán annyit írtak, hogy a keretszám megnövelése érdekében történt a jelentkezési határidő meghosszabbítása. "A BRFK Toborzó Irodája eredményesen teljesített, mert célzatosan a többlet tanulói létszám a budapesti székhelyű rendőri szervek utánpótlását szolgálná kibocsátásukat követően".

"Lufitörténetnek tűnik"

"A pénz nagy úr, a lehetőségek korlátozottak" - ezzel magyarázta az [origo]-nak a végül is a megállapított keretszámot Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet Tanintézeti és Oktatási Tagozatának titkára, aki egyben a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola oktatója. Gál szerint hiába volna szükség több rendőrtanulóra, az iskolák befogadóképessége véges, a diákok pedig pénzbe kerülnek: szükségük van étkezésre, formaruhára, jegyzetekre - az anyagi hátteret pedig a fenntartó minisztériumnak kellene előteremtenie. "Kicsit lufitörténetnek tűnik ez a toborzóiroda" - mondta Gál.

Kontrát Károly is ezt veti a miniszter szemére: "Az emberek komolyan vették, hogy lehet rendőrnek jelentkezni. Bolonddá tették őket" - mondta. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztálya múlt péntek óta nem válaszolt arra a kérdésünkre, mi volt az oka, hogy a várt 4-500 helyett csak 90 fővel nőtt a felvehető jelentkezők száma.

A BRFK sajtóosztálya szerint "az Iroda felállítása és működtetése a hozzá fűzött reményeket nagymértékben beváltotta", igaz, már nem a létszámhiány csökkentésében látják az iroda erényeit: "a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai így közvetlen kapcsolatba kerültek a rendőri munka és különösen a BRFK-n végzett rendőri munka iránt érdeklődő állampolgárokkal. A kötetlen formában zajló tájékoztató beszélgetések alkalmával - a vezényelt szakembereknek is köszönhetően - az érdeklődők teljes körű felvilágosítást és tájékoztatást kaptak a BRFK különböző szakterületeiről, valamint az ott dolgozók munkájáról."