Estére ült el a káosz Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Szombat délután újraindult az utasfelvétel a sztrájk miatt szinte megbénult Ferihegyen, este pedig már sorok nélkül, nyugodtan zajlott a forgalom a reptéren. A Budapest Airport képviselői nem ültek le tárgyalni a sztrájkolókkal, ennek feltételét - a 2-es terminál zavartalan működtetését - viszont a szakszervezetek utasították vissza. A reptéren hatalmas tömeg torlódott fel, a Malév több délutáni járatát is törölte, illetve jelentős késésekre kell számítani.
Vágólapra másolva!

A várakozásokkal ellentétben az esti órákban nyugodtan, sorok nélkül zajlik a forgalom Ferihegyen, ahol több szakszervezet továbbra is munkabeszüntetést tart. Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője elmondta: este annyi utasbiztonsági ellenőr vette fel a munkát, hogy három kapunál is haladhatnak az utasok, sem fennakadás, sem torlódás nincs, így várhatóan újabb járattörlések nem lesznek.

Délután hiába várták megbeszélésre a ferihegyi sztrájkot hirdető szakszervezetek a Budapest Airport vezetőit, nem jelentek meg az érdekképviselők által megadott helyszínen. A szervezetek szerint a Budapest Airport (BA) az érdekképviseletek megtörését és a Malév csődbe juttatását tűzte ki céljául azzal, hogy "folyamatosan és arrogánsan" visszautasít minden tárgyalási felhívást. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hétfőn a munkaügyi bírósághoz fordulnak, mivel a repülőteret működtető társaság nem tett eleget a sztrájktörvényben előírt egyeztetési kötelezettségének.

A BA folyamatosan a munkavállalók "nyomás alá helyezésével, vegzálásával" van elfoglalva a párbeszéd megkezdése helyett - mondta Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) sztrájkbizottsági elnöke. A repülőteret üzemeltető társaság csak abban az esetben hajlandó egy asztalhoz ülni velük, amennyiben biztosítják a 2-es terminál "zavartalan" működését. Az érdekképviseletek ezt az ultimátumot törvénytelennek és etikátlannak tartják - tette hozzá Kovács.

A munkabeszüntetést hirdető szervezetek szerint a BA arrogáns fellépésének indoka lehet az is, hogy a Malév tönkretétele esetén a után a német tulajdonú társaság kibújhatna a privatizációs szerződésben vállalt, Malévvel szembeni 46,5 millió eurós tartozása alól.

A Budapest Airport vezérigazgatója, Jost Lammers nyílt levélben fordult a sztrájkolók képviselőihez, Csorba Attilához és Kovács Zoltánhoz. Mint írta, látott egy-két kedvező fejleményt a reptéren, de ez "sokkal inkább az egyes munkatársak felelősségteljes és önzetlen munkájának tudható be, mint a szakszervezetek erőfeszítéseinek". Hozzátette, ha további előrelépések történnek, vasárnap délelőtt fogadja a szakszervezeti képviselőket, hogy egyeztessenek.

Tíz vasárnapi járatot töröltek

A repülőtéri helyzet miatt a Malév már pénteken törölte hat szombati járatát, majd a szombat reggeli helyzet alapján másik hét sem indult. Végül délutánig a 62 érkező járatból hatot, a 67 indulóból pedig 18-at töröltek.

Szombat este tették közzé, hogy a Malév 10 járatát törli vasárnap a sztrájk miatt, így a következő járatok nem indulnak: MA564-Zürich (ZRH); MA840-Varsó (WAW); MA110-Kijev (KBP); MA462-Pristina (PRN); MA130-Odessza (ODS); MA494-Podgorica (TGD); MA450-Szarajevó (SJJ); MA880-Temesvár (TSR); MA824-Prága (PRG); MA854-Bukarest (OTP). Zürichbe és Varsóba a délutáni órákban alternatív járatot kínál a légitársaság, Bukarestbe kora délután és éjszaka. Kijevbe, Pristinába, Odesszába, Podgoricába, Szarajevóba, Temesvárra és Prágába viszont nem szerepel további járat a Malév menetrendjében.

Kisebb tömeg négy körül

Az elmúlt napokban megszokotthoz képest rendkívül kevés indulásra várakozó utast lehetett látni a ferihegyi repülőtér 2B termináljában szombaton négykor, a jelenség feltételezhetően átmeneti. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője szerint délután 2 óra óta 3-4 utasbiztonsági kapun folyik az ellenőrzés, ami lehetővé tette a repülőtér szombat délutánonként jellemző enyhe forgalmának átvizsgálását.

A BA kora délután új intézkedést vezetett be, amelynek értelmében néhány fapados légitársaság utasainak a repülőtér 2A termináljában kell bejelentkeznie a jegykezelésre. Erre azért volt szükség, hogy térben elválasszák egymástól a bejelentkezésre ("check-in") és a felszálláshoz szükséges utasbiztonsági ellenőrzésre várakozók sorát - közölte Szollár Domokos. Szombat délután és este továbbra is számítani lehet szinte valamennyi induló- és érkező járat késésére, további törlések nem várhatók - tette hozzá. Délután vizet osztogattak a bejelentkezésre várakozóknak.

Reggel alig indultak járatok

A ferihegyi repülőtér utasbiztonsági ellenőrei közül csupán ketten vették fel a munkát a szombat reggel induló három műszakban, ezért a Budapest Airport (BA) közölte: délután egyig nem tudja garantálni az utasok átvizsgálását a légitársaságoknak, amelyek "saját felelősségükben" döntenek arról, hogy késleltetik vagy törlik szombati Budapestről induló járataikat. Ferihegy szombat reggel szinte egyáltalán nem tudott járatokat indítani, az utasfelvétel és jegyellenőrzés csak kilenc óra után indult el ismét, miután két utasbiztonsági kapuban is megkezdődött az ellenőrzés.

Forrás: MTI

Az [origo] tudósítójának jelentése szerint szombat délelőtt 11-ig a 2B terminálon mindössze négy jegyellenőrző pult működött, amelyek előtt hatalmas tömeg torlódott fel. A hangosbemondó korábban arról tájékoztatta a várakozókat, hogy a légitársaságok senkit nem hagynak itt: akinek sikerült bejelentkeznie, annak a biztonsági átvizsgálását a gépek megvárják, ezért jelentős késésekre kell számítani. A repülőtéren nagy a rendőri készültség, a check in pultoknál is tucatnyi rendőr áll. A tömegben komoly ijedséget okozott egy utas, aki rövid időre magára hagyta a bőröndjét.

Nehezítette az utasok helyzetét az is, hogy az információs táblán csak három járat mellé volt kiírva, hogy hol kell bejelentkezni, és az információs pultnál is káosz volt. A legtöbb járat mellett semmilyen információ nem szerepelt, így nem tudni elindul-e egyáltalán vagy késik, illetve hol kell bejelentkezni rá. Egyedül a Malév moszkvai járata mellett volt látható kétórás késésre figyelmeztető felirat.

A Budapest Airport csak akkor hajlandó hétfőn reggel folytani a tárgyalásokat, ha a hétvégén működőképessé válik a ferihegyi 2A és 2B terminál. Egy sztrájkoló az [origo]-nak azt mondta, szerinte a reptér vezetése egyáltalán nem akar velük tárgyalni, de ők kitartanak, és rá fogják kényszeríteni a céget a megegyezésre.