A német követségtől kértek segítséget a reptéri sztrájkolók

Vágólapra másolva!
Petíciót adtak át a sztrájkoló szakszervezetek a német nagykövetségen hétfőn, amelyben arra kérik, hogy hasson a Budapest Airport német tulajdonosára, a Hochtief-csoportra. Azt szeretnék elérni, hogy a menedzsment tárgyaljon velük. Hétfőn nem kell hosszú sorokra és késésekre számítani a ferihegyi repülőtéren a 13. napja tartó sztrájk miatt - közölte a Budapesti Airport vállalati kapcsolatainak igazgatója.
Vágólapra másolva!

A budapesti német nagykövetségnél demonstráltak a Ferihegyi repülőtér dolgozói családtagjaikkal hétfőn délelőtt. A békés tüntetésen körülbelül ötvenen vettek részt. A reptéri dolgozók és a Munkástanácsok megjelent képviselői "Elegünk van a mellébeszélésből", "Elegünk van az elvtelen kompromisszumokból", valamint "Hochtief-BA - Kiszámítható jövőt ígértetek, kiszámoltuk: -30 százalék nem kell" feliratú transzparensekkel vonultak a nagykövetség épületéhez.

A petícióban az is szerepel, hogy hiába keresték meg levélben a ferihegyi helyzettel kapcsolatban a Hochtief-csoport igazgatótanácsának elnökét, megkeresésükre mostanáig nem kaptak választ.

A Ferihegyen december 10. óta sztrájkoló szakszervezetek vezetői petíciót adtak át a német nagykövet képviselőjének, melyben arra kérték, hogy ösztönözze a Budapest Airport (BA) német menedzsmentjét az európai munkajogi szabályok betartására és a konstruktív tárgyalásra. Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) elnöke szerint a nagykövetség megígérte, hogy azonnal intézkednek, és a diplomácia keretein belül mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyzet mielőbb rendeződjön.

A demonstráción részt vett Francois Ballestero belga szakértő, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségének (EKDSZ) titkára. Ballesterót a szakszervezetek szombaton javasolták közvetítőnek a BA-vel való egyeztetésekre, a javaslatot a BA azonban nem fogadta el. Ballestero biztosította a résztvevőket az EKDSZ szolidaritásáról, és példaértékűnek nevezte a ferihegyi sztrájkot. Azt is mondta, hogy meg kell oldani a repülőtér biztonságát, meg kell szüntetni a görög sztrájktörők alkalmazását, valamint hogy a repülőtér modernizációját nem a dolgozók ellenében, hanem velük kell véghezvinni.

Zökkenőmentes forgalom, kisebb késések

Zökkenőmentes a forgalom hétfőn a ferihegyi reptéren: járatot nem töröltek, a sorok nem hosszúak és jelentősebb késésekkel sem kell számolni - közölte hétfő reggel Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatainak igazgatója. Hardy szerint ugyan a hét első napján általában az üzleti utasok miatt nagy a forgalom, de sokan lemondhatták utazásukat, mert nincs nagy tömeg a reptéren. A 2B terminálon három, vagy négy utasbiztonsági csatorna fog üzemelni és a tranzitban is működik majd ellenőrzés. Hardy várakozása szerint hétfőn mintegy 18 500 utas lesz Ferihegyen, a menetrend szerint 290 járat érkezik, illetve indul.

Az egyeztetésről egyelőre nincsenek hírek, a sztrájkoló szakszervezetek legutóbb külföldi közvetítő bevonását kérték, amit a munkáltató feleslegesnek tartott. Korábban a BA magyar közvetítő bevonására vonatkozó javaslatát a szakszervezetek utasították el.

A sztrájk december 10-e óta tart Ferihegyen, a munkabeszüntetést a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) hirdette meg, miután nem tudtak megállapodni a munkáltatóval a kollektív szerződésről, a létszámról, a munkarendről, a pótlékokról és a BA átalakításáról. Az álláspontok ugyan a múlt héten közeledtek egymáshoz, ám végül a megállapodás tervezetet csak a munkaadó írta alá, az érdekképviseletek saját tervezetet dolgoztak ki.